Tena
Annonce
Krop & velvære

Påvirker urinlækager dit sociale liv? Du er ikke den eneste

1. juni 2023
Annonce for TENA
Et hop, et nys eller et grin: Næsten en fjerdedel af alle danske kvinder har oplevet inkontinens på egen krop. Selv lette lækager kan føles skamfulde og gå ud over dit sociale liv.
TENA

Tænker du hele tiden på, om du skal tisse? Er du nervøs for at deltage i sociale arrangementer af frygt for at opleve ufrivillig vandladning?

En helt ny undersøgelse foretaget for TENA viser, at 58 procent af alle danske kvinder genkender problematikken med inkontinens.

En anden undersøgelse fra TENA viser, at 23 procent af alle danske kvinder har oplevet en urinlækage, som de ikke har kunnet stoppe. Langt over halvdelen af dem føler, at inkontinens påvirker, hvordan de lever deres liv.

Det kan i sig selv være ubehageligt at lække urin, men i en stor forsamling af mennesker kan det også føles skamfuldt. For nogle kan det ende med, at de trækker sig fra sociale arrangementer.

Men det burde ikke være sådan. Her guider vi dig gennem tre sociale situationer, hvor urinlækage er en udfordring – og giver dig råd til at komme godt igennem dem.

Tena

TENA Ultra

Ultra er TENAs tyndeste mest diskrete inkontinensbind. Det er designet specifikt til små urinlækager og holder dig tør i op til 12 timer. Bindet er hurtigtabsorberende og beskytter med Triple Protection, som holder dig tør, sikker og beskyttet mod lugt. Ved at tilpasse sig kroppens form hjælper bindet dig diskret med at håndtere små ufrivillige lækager, uden at det kan ses uden på tøjet. TENA Ultra fås i både i en ”normal” og en ”mini”-udgave, så du kan få lige den beskyttelse, der passer til dig.

Læs mere her.

Du er nervøs for sociale situationer

En hyggelig middag eller en fredagsbar på arbejdet kan hurtigt blive forbundet med nervøsitet og ubehag, hvis du er bekymret for pludselige urinlækager. Måske afholder det dig endda helt fra at deltage.

Hvis du kan genkende dig selv i ovenstående, er du ikke alene. En ud af tre af de kvinder, som oplever urinlækage, planlægger i større eller mindre grad deres påklædning ud fra frygten for urinlækage.

Det er en god idé at lave knibeøvelser om morgenen, før du skal afsted. Læg så en plan for at gå på toilettet, så du ikke bliver overrasket af pludselig tissetrang, og undgå at drikke store mængder væske før eller under begivenheden.

Et sidste tip er at bruge beskyttelse under arrangementet. Mange tror, at et menstruationsbind kan bruges til inkontinens, men i virkeligheden skaber det en falsk tryghed, da menstruationsbind kun kan rumme op til en teskefuld urin.

Bruger du et bind, der er særligt designet til inkontinens, kan du bedre slappe af og være dig selv i sociale sammenhæng, uden at være nervøs for ufrivillig vandladning midt i en spændende samtale.

TENA Ultra er tynde bind, der holder i op til 12 timer. TENA Ultra er fuldt af bittesmå absorberende perler, som øjeblikkeligt udvider sig og bliver til gel ved kontakt med urin. De holder på urinen, så du forbliver tør og frisk. Bindet forhindrer udviklingen af ammoniak, så du kan føle dig ren og lugtfri.

Sådan træner du din bækkenbund

  • Læg dig på noget blødt på gulvet.
  • Start med at knibe omkring anus, men forbliv afslappet i baller og lår. Fortsæt med at knibe ved vagina og urinrøret, som om du holder noget inde. Knib i to sekunder, og slap derefter af i to sekunder. Lav så mange gentagelser, du kan.
  • Når du har styr på knibeteknikken, kan du fortsætte med nogle styrkende knib, hvor du kniber i fem sekunder, og derefter slapper af i fem sekunder. Gentag denne øvelse fem til ti gange.
  • Prøv at knibe i et 60 sekunders udholdende knib. Lav det udholdende knib, hver gang du har afsluttet en runde af de styrkende knib.
  • Fem til ti gange om dagen kan du lave nogle hurtige knib. Her kniber du, så meget du kan i to sekunder, og slapper af i to sekunder. Lav hurtige knib, når du skal nyse eller hoster, eller når du begynder at grine.

Du træner helst alene

De fleste af os har været vidne til, at en anden kvinde under et fitnesshold pludselig er styrtet ud på toilettet efter en særligt krævende øvelse eller et hop. Og har du selv haft stressinkontinens, så er der sandsynlighed for, at du også selv har lækket urin under en løbetur eller under en holdtræning.

Måske har det fuldstændig ødelagt glæden ved at træne, at du hele tiden er bekymret for at lække urin – eller måske er du helt holdt op med at træne.

Kunne du godt tænke dig at begynde at træne sammen med andre igen, så kan det være en idé at udvælge en træningsmakker og tale med vedkommende om dine problemer. Det kan være svært at bryde tabuet, men får du hul på det, kan det være fantastisk at have en person, der støtter og motiverer dig.

Derudover er et tyndt, men effektivt inkontinensbind guld værd, når du er bekymret for små urinlækager. Et inkontinensbind absorberer hurtigt væsken og gør, at du kan føle dig tryg under træning.

Du frygter inkontinens under sex

Det er ikke ualmindeligt at opleve urinlækager under sex og i intime situationer, og derfor bør det slet ikke føles så skamfuldt, som det muligvis gør.

Det virker måske helt utænkeligt, hvis du har holdt dine problemer med stressinkontinens skjult for din partner, men det vil helt sikkert lette rigtig meget at sige det højt.

Det er vigtigt, at du stoler på din partner, og at vedkommende forstår dine reaktioner og følelser. Så snart du har sagt det højt, kan I sammen planlægge nye stillinger. Der er nemlig nogle samlejepositioner, der skaber mindre tryk på blæren og urinrøret, end andre.

Andre gode råd til er at tømme blæren før sex, undgå drikkevarer som kaffe, te, alkohol og energidrikke og træne bækkenbunden.

Blot fem minutters daglig bækkenbundstræning kan gøre, at du reducerer inkontinens markant og måske helt slipper af med problemet. Der findes silikoneprodukter, som kan hjælpe dig med at træne bækkenbunden, men du kan også sagtens lave knibeøvelser uden hjælpemidler.

Læs også