Kvinder og kropsidealer
Kropspositivisme

Når du elsker din krop, har det ofte ikke noget med skønhedsidealer at gøre. Heldigvis

9. september 2022
Af Julie Jeune
Foto: Unsplash
Det er klart, at det styrker os at have det godt med vores krop, men om man elsker sin krop, har ofte ikke noget at gøre med, om den lever op til standarden eller ej, skriver sexolog og parterapeut Julie Jeune.

Vi lever i et samfund, der tillægger en kvindes udseende utrolig meget værdi, og vi bliver bombarderet med et skønhedsideal, som er så snævert, at nærmest ingen af os kan spejle os i det.

Det får mange af os til at bruge uhensigtsmæssig meget fokus og penge på at nærme os en umulig standard eller på bare ikke føle os særlig smukke og dejlige.

Der er brug for at sprænge kassen for, hvad smuk er, så vi alle kan føle os repræsenteret, set, spejlet og anerkendt, og vores unikke skønhed kan få sin plads.

Idealet for, hvordan en smuk kvinde skal se ud, er så indbygget i os, at vi ofte ikke ser, hvilken bekostelig jagt vi er på, og hvad den gør ved os.

Hvem er det egentlig, du gør dig smuk for, og for hvis skyld?

Gør du det for din egen skyld, din partner, dine veninder, din arbejdsplads eller måske for mennesker på gaden, du ikke kender?

Synes du, du skylder nogle at se smuk ud? De fleste af os er mere afhængige af at føle os smukke, end vi egentlig ønsker.

Men hvad er det, vi tror, vi får ud af det, og hvad får vi reelt ud af det? Kunne den tid og de ressourcer blive brugt på noget andet?

Det er klart, at det styrker os at have det godt med vores krop, men om man elsker sin krop, har ofte ikke noget at gøre med, om den lever op til standarden eller ej, men om hvorvidt man kan værdsætte den for lige det, den er, og ikke hvordan den ser ud.

Det, der gør dig dejlig og attraktiv, er din livsenergi, hvordan du reelt har det med din krop, hvordan du kan bruge den, og hvor fri og levende du er.

Der er brug for en revolution, før vi alle kan elske og eje vores helt egen og unikke skønhed!

Vi kan godt passe og pleje vores krop og vores udseende på en sund og naturlig måde, der ærer dem, vi er, og ikke skønhedsindustriens idealer.

Det afgørende er, at vi ikke gør vores udseende til det vigtigste parameter for vores værd og vores tiltrækningskraft, for så nærer vi også synet på kvinden som objekt.

Når vi elsker og ærer os selv og vores krop for lige det, den er, og for hvordan den føles, så bliver vi subjekter, og det gør os stærke.

At blive fri af skønhedsindustriens ideal vil gøre os alle sammen både skønnere, dejligere og friere, det vil spare os for mange penge, meget tid, negative tanker, anoreksi, bulimi, bodyshaming og alt det andet, der følger med i farvandet på det, jeg også kalder kropsracisme.

Der er brug for en revolution, før vi alle kan elske og eje vores helt egen og unikke skønhed.

Men den er i fuld gang, og vi er alle en vigtig del af den og forbilleder for de børn, der kommer efter os.

Læs også