Migræne med aura? Afsted til lægen!
Krop & velvære

Migræne med aura? Afsted til lægen!

28. april 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Shutterstock
Er du kvinde, og lider du af migræne med ’aura’, er det ikke kun anfaldene med stjerner og farver, du skal leve med. Du skal også forholde dig til en større risiko for hjerneblødninger og hjertestop. Derfor er et grundigt sundhedstjek hos lægen vigtigt.

Voldsomme migræneanfald. Synsforstyrrelser, svimmelhed og smerter. Og farver, stjerner, pletter og mønstre. Det sidste kaldes aura.

Migræne med aura?

Første gang man oplever en aura, kan man blive forskrækket og tro, man har en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen.

Heldigvis forsvinder auraen af sig selv i løbet af ca. ½ time

Hovedpinen efter aura varer mellem få timer og mere end 3 dage. Man kan også være heldig slet ikke at få hovedpine efter aura.

Læs også: Migræne og menstruation? Det er 'din hovedpine'!

Aura skyldes, at blodtilførslen til synsbarkenbliver mindre, fordi et eller flere blodkar trækker sig sammen.
Heldigvis udvider karrene sig atter, og der er ingen varige skader.

kilde: Migrænikerforbundet

Måske har du ikke hørt om det før, men 10 % af landets migrænikere lider af dén form for migræne, der kaldes for aura. Og de har altså en større risiko for at få hjertekarsygdomme end resten af befolkningen, viser norsk forskning.

50 % øget risiko
Risikoen for at udvikle livsstilssygdomme, der hænger sammen med f.eks. overvægt, højt blodtryk, for højt kolesteroltal og insulinresistens er hele 50 % højere for folk, der lider af dén form for migræne, skriver videnskab.dk Og det ser værst ud for kvinderne.

Ny livsstil eller medicin
De fakta er vigtig viden, siger Bendik Winsvold, forsker og læge ved Universitetet i Oslo. For f.eks. overvægt og for højt blodtryk kan forebygges.

"Det kan gøres ved livsstilsændringer eller medicinsk behandling. Folk, der har migræne med aura, kan være unge og ellers friske folk, men alligevel have flere risikofaktorer. Derfor er det vigtigt med et grundigt sundhedstjek af patienter med denne form for migræne," citerer videnskab.dk.

Migrænepatienter er mindre aktive
Og en del af forebyggelsen ligger hos patienterne selv. Mere motion og bedre kost er vejen frem, og især det første halter det tilsyneladende lidt med. I hvert fald forklarer Bendik Winsvold, at folk med migræne generelt er mindre aktive end andre og ryger også oftere.

"Men vi kan ikke se, at inaktiviteten, rygningen eller kosten i sig selv er en direkte årsag til hjertekarsygdomme hos migrænepatienterne. Alligevel er sundhedsgevinsterne af at spise sundt og træne regelmæssigt fornuftigt, og migræne forekommer sjældnere hos personer, der lever sundt," fortæller Winsvold, der altså står bag forskningen.

Triste tal
Netop fordi migræne med aura ofte rammer unge mennesker, der ellers som udgangspunkt er mindre udsatte for hjertestop og hjerneblødninger, er det vigtigt at finde frem til, hvad den tydelige risikoøgning egentlig skyldes.

For tallene taler for sig selv. For kvinder, der er under 45 og ikke lider af migræne, er risikoen for at blive ramt af en hjerneblødning seks ud af 100.000, mens der er 19 tilfælde pr. 100.000 hos kvinder, der har den særlige form for migræne.

Måske en sammenhæng?
Og om der er en delvis sammenhæng mellem genetiske årsager til migræne og hjertesygdomme, bliver også overvejet, skriver videnskab.dk.

"Der kan være fælles genetiske faktorer for begge tilstande eller noget, der sker i kroppen ved migræneauraen, der fører til dette. Man kan spekulere på, om det at have migræne og være udsat for hjertesygdomme er noget, der arves sammen.

kilder: www.videnskab.dk og www.forskning.no

Klik her og få et godt tilbud på et abonnement på Q

https://imgix.femina.dk/shutterstock_171638204.jpg

Læs også