https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/08/35/kolde-fingre/hands612x325.jpg
Krop & velvære

Kolde fingre kan være alvorlig gigtsygdom

1. september 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
foto: Pantherstock Media
Særligt kvinder kan opleve at få kolde og hvide fingre – og det skal man tage alvorligt

Hver fjerde kvinde - og et mindre antal mænd - oplever med jævne mellemrum, at fingrene bliver kolde og hvide. Det kan være svært at få varmen tilbage i fingrene, og når den endelig kommer tilbage, giver det en ubehagelig prikken, stikken og en rødlig farve i fingrene.

Fænomenet kaldes Raynauds syndrom, og det opstår, når kulde eller stress får blodkar i fingrene til at trække sig sammen og nedsætte blodforsyningen til fingrene.

- Der er en arvelig tendens til sygdommen, og kvinder er mere udsat. Vi ser også, at tynde kvinder er mere udsat for Raynauds. Stress og kulde er helt klart udløsende faktorer for anfald af Raynauds, siger Merete Engelhart, der er overlæge på Gentofte Hospitals reumatologiske afdeling og en af landets førende eksperter inden for sygdommen, til Gigtforeningen.dk.

LÆS MERE: Vil du vide mere om gigt, og hvorfor du får det? Så læs her en række svar på ofte stillede spørgsmål omkring gigt

Hævede og blå fingre
Men de hvide og kolde fingre kan faktisk også være et symptom på alvorlige gigtsygdomme som leddegigt, Sjögrens syndrom, MCTD (Mixed Connective Tissue Disease), lupus eller sklerodermi, som er en sjælden bindevævssygdom, der kan beskadige hud, lunger, nyrer og mavetarm-kanalen.

- Sklerodermi er en alvorlig sygdom, og et af de første tegn kan være, at patienten får Raynauds, ofte i udtalt grad. De kan samtidig få tykke hævede fingre, hvide eller blålige fingre og de kan opleve, at det yderste af fingerspidsen skrumper, eller at der kommer små sår yderst på fingerspidsen, som er tegn på, at blodforsyningen til fingeren er meget dårlig. Får man disse symptomer, skal man opsøge sin læge for at få undersøgt det nærmere, forklarer Merete Engelhart til Gigtforeningen.dk.

Gigtforeningen har følgende gode råd, hvis man lider af de kolde og hvide fingre:
- Undgå at fryse - sørg for at klæde dig varmt på hele kroppen.
- Køb små poser, der kan udgive varme og hav dem i lommerne eller vanterne.
- Rygning forhøjer risikoen for Raynauds - drop derfor cigaretterne.
- Har du meget alvorlige symptomer på Raynauds, kan du få medicin, som dog har bivirkninger. Dog fører en Raynauds-diagnose sjældent til medicinsk behandling.

Læs også