Hovedpine
Annonce
ANNONCE

Hvorfor får jeg hovedpine, når jeg har menstruation?

8. november 2022
Annonce for Orifarm. Foto: Shutterstock
For flere kvinder kommer hovedpinen på besøg et par dage inden menstruation for ligesom at advare om, hvad der kommer. Men hvad er det egentlig, der sker i kroppen, og hvad kan man gøre for at lindre smerten? Det kan du blive klogere på her.
Logo

Dunk, dunk, dunk. Ikke nok med, at menstruationen er på trapperne, så skal man også lige udstå den dunkende følelse, som mest af alt minder om en spætte, der hakker løs på hovedet. Hovedpine er enormt ubehageligt, og for mange kvinder desværre menstruationens trofaste følgesvend.

Det er nemlig ikke kun mavekramperne, der kan følge med. Foruden dem kan du under menstruation også opleve blandt andet træthed, oppustethed, brystspændinger og ja, hovedpine. Lucky us.

Men hvad har hovedpinen egentlig at gøre med menstruation? Og er der noget, man kan gøre? Det kan du læse mere om her.

Hvorfor får man hovedpine under menstruation?

Helt generelt, så opstår hovedpine, når kroppen oplever svingninger af den ene eller den anden art. Nogle får hovedpine af at drikke meget kaffe, eller pludselig helt at holde op med at drikke kaffe. Andre får hovedpine i weekenden, når de endelig slapper af efter en lang uges stressende arbejde. Du kan få hovedpine af et overforbrug af sukker, eller af pludselig at udelukke sukker fra kosten. Og så er der selvfølgelig også klassikeren, hvor du en dag drikker for lidt væske for så at få hovedpine.

I alle tilfælde gælder det, at kroppen oplever en form for udsving – noget, der afviger fra “normalen”. Om det så er faldet i stresshormoner, eller den pludselige mangel på sukker, så er resultatet det samme: Hovedpinen dukker op. Og det er i princippet præcis det samme, der sker i forbindelse med menstruation. Her dannes også svingninger, når østrogenniveauet falder op til menstruation. Man mener, det er samme mekanisme, der står bag hos de kvinder, der oplever menstruel migræne.

Forskellen på hovedpine og migræne

Ved spændingshovedpine kan du opleve spænding eller trykken omkring hovedet, og det kan vare fra 30 minutter og helt op til syv dage. Smerterne er relativt moderate, og hovedpinen bliver ikke værre i forbindelse med fysisk aktivitet. Hovedpinen er sjældent ledsaget af andre symptomer.

Migræne opleves derimod som en kraftig hovedpine, ofte ledsaget af kvalme eller opkastning og følsomhed over for lys og lyd. Smerten forekommer ofte kun i den ene side af hovedet, og den er typisk dunkende eller pulserende. Den bliver værre i forbindelse med fysisk aktivitet og varer mellem fire og 72 timer.

Hvad kan jeg gøre for at lindre smerten?

Generelt, når man taler spændingshovedpine – under hvilken hovedpine i forbindelse med menstruation hører til – så kan det være forebyggende at føre en sund livsstil med regelmæssig motion, en afbalanceret kost, tilstrækkelig søvn, et lavt stressniveau og et højt væskeindtag. Men når det kommer til hovedpine under menstruation, er det knap så enkelt, da det er østrogenniveauet, der er på spil. Vi må med andre ord væbne os med tålmodighed og vente på overgangsalderen. Oplever du meget slemme smerter, bør du opsøge din læge.

Heldigvis er hovedpine i langt de fleste tilfælde ganske harmløs, om end den er forstyrrende og ubehagelig. Du kan forsøge at give kroppen hvile for at lindre dine smerter, og ellers kan du ty til smertestillende medicin. Smertestillende lægemidler mod hovedpine kan være paracetamol, ibuprofen og acetylsalicylsyre. Paracetamol som for eksempel Pamol® kan anvendes mod både hovedpine og muskelsmerter. Hvis paracetamol ikke lindrer dine smerter, skal du altid spørge apotekspersonalet eller din læge for at få den rigtige rådgivning eller behandling.

Pamol

Om Pamol®

Pamol® bruges mod svage smerter som f.eks.:

  • Hovedpine
  • Menstruationssmerter
  • Tandpine
  • Muskel- og ledsmerter

Pamol® virker febernedsættende og tåles også af personer med mavesår.

Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1-2 tabletter 3-4 gange i døgnet, højst 8 tabletter i døgnet. Se indlægssedlen for mere information.

Pamol (paracetamol) 500 mg filmovertrukne tabletter. Anvendelse: Smertestillende. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Voksne: 1-2 tabletter 3-4 gange i døgnet. Max. 8 tabletter pr. døgn. Børn: Bør ikke gives til børn under 4 år. 17-25 kg (4-7 år): ½ tablet 3 gange i døgnet. 25-40 kg (7-12 år): ½ -1 tablet 3 gange i døgnet. Over 40 kg (ca. 12 år): 1-2 tabletter 3 gange i døgnet. 1000 mg paracetamol 3 gange i døgnet må kun gives til børn, som vejer 67 kg eller mere. Daglig dosis paracetamol må ikke overstige 45 mg/kg/dag. Må ikke anvendes: Ved allergi over for paracetamol eller et hjælpestof, svært nedsat leverfunktion. Forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, svært nedsat nyrefunktion, fejlernæring. Bør ikke tages sammen med anden medicin, der indeholder paracetamol. Brug af anden medicin: Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, metoclopramid, domperidon, cholestyramin, carbamazepin, fenytoin, blodfortyndende medicin, diflunisal, anden medicin, der påvirker leveren. Graviditet og amning: Kan om nødvendigt anvendes under graviditet. Bør tages i den laveste mulige dosis, der mindsker smerterne og/eller feberen, og i så kort tid som muligt. Bivirkninger: Sjældne: Allergisk reaktion; påvirkning af leveren, leversvigt, udslæt, nældefeber, lokalt medikamentelt udslæt. Meget sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker på grund af forandringer i blodet (for få blodplader), almen sløjhed, tendens til betændelse (infektioner) især halsbetændelse og feber (for lavt antal hvide blodlegemer), anafylaktisk reaktion (pludselig hududslæt, hævelser i ansigtet, vejrtrækningsbesvær og besvimelse (inden for få minutter til timer), besvær med at trække vejret, nyreskade ved langtidsbehandling kan ikke udelukkes. Pakningsstørrelser: Blister: 10, 20, 30, 98x1, 100 stk. Tabletbeholder: 50, 100 og 300 stk. For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Registreringsindehaver: Orifarm Healthcare A/S, Energivej 15, 5260 Odense S.

Læs også