holdbarhed
Krop & velvære

Hvilken holdbarhed har dine råvarer? Sådan opbevarer du dem bedst

16. maj 2017
af Lene Jæger Klausen
Foto: Panthermedia
Holdbarhed er vigtig, når det gælder, de ting, vi spiser. Men hvad kan holde sig, hvor længe og hvor?

Når du kommer hjem med poser fyldt med grøntsager, kød og brød, så du har mad til hele ugen, kan det være fristende at komme det meste i køleskabet, men det er ikke alt, som har det bedst i køleskabets kolde mørke. Rigtig opbevaring af dine råvarer giver dig bedre smag og længere holdbarhed.

Holdbarhed er noget, vi alle tænker over, når vi køber ind. Men hvad er egentligt rigtigt og forkert? Her får du gode råd og tips af Kirsten Høgh Fogt, der til daglig underviser på Suhrs Højskole - Madakademiet.

Avocadoer

Mange opbevarer avocadoer i køleskabet derhjemme, men her får de det nemt for koldt ligesom de ikke modnes.

Læg dine avocadoer ved stuetemperatur i en skål på køkkenbordet – evt. sammen med nogle æbler eller tomater, som hjælper dem med at blive modne.

Når frugten er moden, kan du forlænge holdbarheden et par dage ved at lægge dem i køleskabet, men det bedste er at nyde dem, når de er spiseklare.

Smagen er desuden også mere fyldig, når frugten ikke er for kold.

Hakket kød

Holdbarheden af hakket kød varierer meget. Køber du dit hakkede kød i de færdige emballager fra slagterierne, bliver kødet opbevaret i en modificeret atmosfære – en særlig gas – som forlænger holdbarheden, så kødet kan opbevares i flere dage, før det bliver dårligt.

Køber du derimod kødet friskhakket hos slagteren, skal det helst bruges samme dag.

Når du har tilberedt kødet bliver holdbarheden forlænget igen, så du kan typisk gemme den færdige ret i køleskabet i 3-4 dage.

Fryser du i stedet kødet efter tilberedningen, kan det holde sig to til tre måneder mere.

Krydderurter

Krydderurter som persille, blød timian og koriander kan holde sig frisk i flere dage i køleskabet, hvis du lægger dem i en plastikpose.

Sommerbær

Jordbær, hindbær, brombær og blåbær har alle en forførende smag, men der er ingen af dem, der holder sig ret godt.

Du kan ikke forvente, at bløde bær som hindbær kan holde sig mere end et døgn, selvom du kommer dem i køleskabet, mens jordbær kan holde sig op til tre-fire dage, hvis de ikke er for modne elle r trykkede.

Opbevar dine bær i køleskabet, hvis du gerne vil have dem til at holde lidt længere.

Hvor lang holdbarhed har tilberedt mad? Få svaret her.

Hvilken holdbarhed har...

Mel, gryn og nødder

Mel, ris, gryn og nødder har generelt en lang holdbarhed, og det betyder ikke noget for melets holdbarhed, om du opbevarer det i de papirposer, du køber det i, eller om du hælder det over i lukkede plastikbeholdere.

Opbevarer du melet i plastikbeholdere undgår du dog at biller kan kravle fra en pose til den næste.

Radiser og gulerødder

Disse grøntsager smager bedst, når de er knasende sprøde, og de holder sig friske længe i køleskabet.

Udenfor køleskabet kan de til gengæld godt blive triste og bløde. Læg dem i en skål med vand i køleskabet, så kan du få dem til at genvinde deres sprødhed.

Rugbrød

Køber du brød frisk fra bageren, kan det overraske, at holdbarheden ofte er kortere, end det skiveskårede fra supermarkederne, men det hænger sammen med, at brød fra bageren ofte er pakket i papirsposer, hvor det udtørrer, mens brød fra supermarkederne er pakket i plastikposer.

Skal det ikke spises med det samme, skal det derfor pakkes om i en plastikpose.

Opbevarer du dit brød i køleskabet bliver det hurtigere tørt, men det bremser til gengæld udviklingen af mug.

Er der kommet mug på dit brød, skal du smide det ud – det er ikke nok at skære den synlige del af, for den synlige del af muggen har en slags rodnet kaldet hyper, som ikke kan ses, men som trænger ind i brødet i modsætning til de hvide prikker, som sætter sig på overfladen.

Æg

Vidste du, at Danmark er det eneste sted i verden, der har regler om, at æg skal opbevares på køl? I både Sverige og Italien har de ingen problemer med at lade æggene stå på køkkenbordet, ind til de skal tilberedes og spises. Men betyder det, at det er rent hysteri at komme æg på køl?

Kigger du på æggebakken, står der, at æggene skal opbevares ved maks. 12 grader. Foreningen Danske Æg gør desuden opmærksom på, at opbevaring på køl betyder, at ægget holder sig friskt i smag og konsistens i længere tid.

Udover køl så har luftfugtigheden også betydning for æggets kvalitet. Derfor er det bedst at opbevare æggene i æggebakken. Æggeskallen er nemlig gennemtrængelig, så ægget kan både udtørre og optage smag fra stærktlugtende fødevarer, men det er æggebakken med til at forhindre.

Æg kan holde sig i mange uger ved korrekt opbevaring, men ifølge lovgivningen betragtes et æg for "gammelt", når det er mere end 28 dage.

Broccoli

Når du har købt broccoli, skal den renses og pakkes ind i en plastikpose, inden den kommes i køleskabet. Broccoli kan typisk holde 1-2 uger.

Asparges

De helt friske grønne eller hvide asparges, du kan købe om sommeren, holder sig sprøde og lækre i 3-4 dage i en plastikpose i køleskabet. Hvis dine asparges er blevet lidt slatne, kan du skære enderne af og stille dem i koldt vand et par timer, så bliver de sprøde igen.

Blomkål

Rens blomkålshovedet og pak det i en plastikpose, inden det kommes i køleskabet, så kan det holde sig 1-2 uger uden problemer.

4 råvarer, der ikke skal i køleskabet

Tomater og løg

Holder sig fint uden for køleskabet, og tomater smager næsten ikke af noget, hvis de er kolde, så det er bedre at have dem i en skål på køkkenbordet.

Bananer

Kommer du bananer i køleskabet bliver de mørke i skralden. Bananer en af de frugter, som du bør nyde, når den er moden, så køb hellere få, som du er sikker på, at du kan nå at spise.

Æbler

Æbler klarer sig fint på køkkenbordet, men de smager til gengæld også dejligt koldt, så det er lidt en smagssag, hvor du bedst opbevarer dem.

Vil du have flere gode artikler om sundhed?

Hver uge får du det nyeste om din sundhed i SØNDAG.

Læs også