https://imgix.femina.dk/media/sondag/2014/05/21/hjerteforeningen/hjertesvigt-prim.jpg
Krop & velvære

Har du svigtet dit hjerte?

19. maj 2014
af Elisabeth Wille
Foto: Pantherstock
Du kan miste livet, før du dør. Sådan lyder budskabet i Hjerteforeningens kampagne for at få flere til at være opmærksomme på, om de går rundt med hjertesvigt – uden at vide det. Lær mere om hjertesvigt her og tag testen

Kronisk hjertesvigt er en betegnelse for en samling symptomer og tegn på, at hjertet ikke fungerer optimalt, ofte fordi pumpefunktionen er nedsat. Når den er nedsat pumpes, der ikke nok blod rundt i kroppen. Når blodet ikke pumpes videre fra lungerne og ud til resten af kroppen, får den ramte symptomer, som typisk er træthed og åndenød.

Kan man leve med hjertesvigt? Mød Hanne og Dorte, hvis mænd begge lider af hjertesvigt, og hør deres historie

Årsagen til hjertesvigt er ofte en svækket eller ødelagt hjertemuskel. Forskellige hjertekarsygdomme og tilstande kan give hjertesvigt. Oftest er det venstre hjertekammer, der ikke fungerer optimalt, men hjertesvigt kan også forekomme i højre hjertekammer. Tilstanden kan opstå pga. blodprop i hjertet, forhøjet blodtryk, der i mange år har været ubehandlet, åreforsnævring, hjerterytmeforstyrrelser, forkalkede eller utætte hjerteklapper, eller af ukendte faktorer.

Tilstanden udvikler sig som regel over år, men kan også opstå pludseligt. Hjertesvigt lever man som regel med resten af livet og derfor kaldes det en kronisk tilstand. Tilstanden udvikler sig typisk fra kendte risikofaktorer til symptomgivende hjertesvigt, nogle får ligeledes rytmeforstyrrelser, totalt hjertepumpesvigt og dør af deres hjertesvigt. Mennesker, som har gået i mange år med for højt blodtryk, åreforsnævring, hjerteklapsygdom, og hjerterytmeforstyrrelser, er i øget risiko for at udvikle hjertesvigt. Men i en tredjedel af tilfældene kan tilstanden komme uventet, og uden at man kan sige hvorfor.

Uopdaget og ubehandlet er hjertesvigt en meget alvorlig tilstand, som fører til indlæggelse med væske i kroppen eller lungerne og dødsfald. Heldigvis findes der i dag mange forskellige måder at behandle hjertesvigt hvis det opdages i tide. De forskellige behandlingsformer kan forsinke sygdomsudviklingen, forhindre forværring og måske endda bedre hjertets pumpefunktion.

Kilde: Hjerteforeningen
-------------------------------
TAG TESTEN
Find ud af, om du er i farezonen for hjertesvigt
www.hjertesvigt.dk

Læs også