https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/08/33/groentsager/groentsager612x325.jpg
Krop & velvære

Grøntsager sluger kalorier og dine ekstra kilo

20. august 2012
af SlankeDoktor.dk, Aller Media
foto: Pantherstock
Grøntsager stjæler kalorier fra andre madvarer, og du taber dig derfor lettere, når du spiser meget grønt

Der er ingen tvivl om, at jo flere grøntsager du spiser, især af de fiberrige slags, jo lettere taber du dig. Der er efterhånden en hel del, der peger hen imod, at de mange fibre, som du har i grøntsagerne, er med til at stjæle andre kalorier på deres vej igennem kroppen. Hertil kommer, at en ikke defineret procentdel af de rå grøntsager går ufordøjet gennem kroppen, og derfor optager du ikke alle kalorierne herfra.

LÆS MERE: SØNDAG giver dig 5 gode råd til at få spist flere grøntsager, læs dem her

Spis det råt
Det er derfor perfekt, hvis du er i gang med et vægttab, at du sikrer dig at spise ekstra mange af de fiberrige grøntsager. Der er altså også noget, som tyder på, at de gerne må være rå, da disse har endnu større effekt end de tilberedte.

Det betyder ikke, at du udelukkende skal spise rå grøntsager, men det betyder, at du optager en større procentdel af de tilberedte, da du lettere kan omsætte stivelsen, når den har været varmbehandlet.

Et godt fif er at gå efter at spise mindst 500 g om dagen og gerne flere. Fordel det gerne på mange måltider, så det bliver lettere at komme igennem.

Du kan fx spise 200 g som råkost til frokost, 200 g som mellemmåltid og 200 g til den varme mad. Så bliver det mere overskueligt.

Du får her en liste over de mest almindelige grøntsager og deres fibre.

Mere end 4 g fibre/100 g
Porre, pastinak, rosenkål, selleri, persillerod og ærter

3-4 g fibre/100 g
Broccoli og grønne bønner

2-3 g fibre/100 g
Aubergine, blomkål, fennikel, gulerod, hvidkål, hvidløg, løg, majs, rødkål, rødbeder, rødløg

1-2 g fibre/100 g
Asparges, bladselleri, champignon grønne salater, kartofler, peberfrugt, spinat, tomat

Under 1 g fibre/100 g
Agurk, bønnespirer, icebergsalat, kinakål, squash

LÆS MERE: Salater er den simple vej til rå grøntsager. SØNDAG giver dig opskrifterne på farverige og mættende salater, se dem her

Gratis sunde tips på facebook?

Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs også