Derfor skal du gå barfodet
Krop & velvære

Går du barfodet? Derfor er det sundt at smide skoene

29. maj 2018
af Annette Aggerbeck
Foto: Panthermedia
Når du er barfodet eller har ”earthing/grounding”, som det også kaldes, når fødderne er i direkte fysisk kontakt med jordens overflade – så kan du styrke immunforsvaret og få øget velvære. Her får du forklaringen på, hvorfor.

At gå barfodet, er for mange noget, der hører barndommen til. Men kan du også som voksen godt lide at smide skoene, så snart du kan, og elsker du at gå barfodet på stranden eller i græsset? Så bliv endelig ved med det. Det er ikke kun sundt for fødderne at gå uden sko i naturen – der er langt flere gevinster for dit helbred ved at gå barfodet. Det kan nemlig have stor betydning for vores immunsystem, hormoner og generelle velvære. Det mener nogle udenlandske forskere, der inden for de seneste årtier er begyndt at beskæftige sig med jordens indflydelse på vores helbred. De kalder det earthing, eller grounding, når vi har direkte fysisk kontakt med jordens overflade.

På den danske sundhedshjemmeside www.alun.dk skriver den herboende skotte og sportsmediciner, Alun Biggart, om earthing. Han skriver blandt andet, at når vores fødder kommer i kontakt med Jorden, så absorberer vi gennem huden en helbredende energi i form af elektroner. Vores fødder har mere end 200.000 nervetråde, og Alun Biggart mener, at der er en naturlig forklaring på, at både mennesker og dyr har mange nerveender i fødderne, blandt andet at vi lettere kan optage Jordens energi. Synes du, det lyder underligt? I dagligdagen tænker de færreste af os over, at Jordens overflade er elektrisk ladet – måske kun når vi får stød af at gå på et syntetisk gulvtæppe, eller håret bliver helt elektrisk i frostvejr. Men jorden er faktisk elektrisk ladet, og overfladen er fyldt med elektroner, som efter sigende påvirker os, når vi kommer i kontakt med dem. Så selvom det lyder underligt, at vores helbred skulle kunne påvirkes af jordens elektricitet, mener nogle forskere i dag, herunder læger, at det er tilfældet.

LÆS OGSÅ: Hvor godt kender du dit immunforsvar

Når du er barfodet, har du jordforbindelse

Vi mennesker har gennem tiderne gået, siddet og ligget på jorden, så vores hud har gennem evolutionen været i kontakt med jordens overflade. Men sådan lever de færreste af os i dag. Vi går kun sjældent barfodet og sover ikke på jorden. Mange af os bor og arbejder højt over jorden. Vi tilbringer vores tid i bygninger, som er godt isoleret. Vi går heller ikke længere med sko, der er lavet af dyreskind. Siden 1960’erne er der sket et stort skift i vores kontakt med jorden, idet de fleste af os fra det årti begyndte at gå med sko, der har syntetiske såler i stedet for lædersåler. Faktisk går 90 procent af os i dag med sko, der har plastic- eller gummisåler. I modsætning til læder isolerer de syntetiske materialer os fra jordens elektriske påvirkning, der menes at være så sund for os. Og det er et problem ifølge nogle udenlandske forskere. Ifølge www.earthinginstitute.net kan vi ikke optage jordens negativt ladede elektroner, som er så vigtige for vores helbred, når vores hud ikke er i direkte berøring med jorden.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Flere sygdomme med sko på

Alt levende i naturen er konstant i elektrisk forbindelse med jorden – bortset fra os mennesker, der ifølge tilhængerne af earthing-teorien har mistet vores elektriske rødder. Det gjorde vi, da vi i 1960’erne gik over til at gå med plastic- og gummisåler og dermed isolerede os fra jordens healende energi. Ifølge Clint Ober og de udenlandske forskere er der en sammenhæng mellem skiftet i skosåler og den stigning, der ses i antallet af sygdomme, der skyldes kronisk inflammation (betændelse). Den del af immunsystemet, som skaber inflammation, ved lægerne i dag spiller en vigtig rolle i mange kroniske sygdomme. Det gælder for eksempel Alzheimers, kronisk leddegigt, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, sklerose og nogle typer kræft. Når vi får en infektion eller en skade på kroppen, hjælper immunforsvaret os ved at lave en inflammation for at bekæmpe betændelsen. Så inflammation i sig selv er godt for kroppen. Men det er inflammation ikke, hvis den bliver kronisk, fordi den så kan forårsage sygdom.

Gå barfodet:

  • Smid skoene så ofte du kan og gå barfodet.
  • Gå både barfodet udendørs og indendørs.
  • Undgå at gå med syntetiske skosåler, da plastik- og gummisåler isolerer os fra jordforbindelse, så vi ikke kan absorbere Jordens naturlige, helbredende elektroner.
  • Hvis du ikke vil gå barfodet, kan du også vælge sko med gammeldags lædersåler. Læder er et naturprodukt, som de gavnlige elektroner kan trænge igennem.
  • Sid på jorden – gå på stranden og sid i sandet eller sæt dig på en græsplæne.
  • Du kan også anskaffe dig udstyr, der skaber jordforbindelse, f.eks. en særlig madras, der gør, at du kan sove med jordforbindelse, hvilket skulle give god søvnkvalitet. Eller du kan lægge et særligt groundende underlag under dine fødder, f.eks. når du arbejder på dit kontor.

Kilde: www.earthinginstitute.net, www.barfodet.dk, www.alun.dk

Læs også