Krop & velvære

Forskeren: Vi fordømmer kvinder, der får skønhedsoperationer

af Marie Carsten Pedersen, versioneret til web af redaktionen 8. september 2015
foto: Panthermedia
Skønhedskirurgi boomer, men tabuerne omkring de kosmetiske indgreb lever endnu. Men hvorfor har vi egentlig så svært ved at acceptere, at kvinder lægger sig under kniven for at ændre på deres udseende?

”Kvinder, der får foretaget plastikkirurgi, ifører sig en burka lavet af kød”. Sådan lød det i februar i år fra Vatikanet i Rom. Ordene faldt i forbindelse med en kirkelig konference om kvinders stilling i det moderne Italien, hvor antallet af skønhedskirurgiske indgreb stiger hastigt i disse år, præcis som det gør i resten af verden.

Og nej, der var ikke en flok forstokkede kardinaler, der formulerede sig fordømmende om de indgreb, millioner af kvinder benytter sig af. Det var en gruppe af kvindelige rådgivere for Paven. Udmeldingen var en del af et debatoplæg til konferencen, og de kvindelige rådgivere mente, skønhedsoperationerne – i lighed med burkaen – var et angreb på kvinders ligestilling.

”Skønhedsoperationer er at snyde”, mener filminstruktør Pernille Fischer Christensen

Det var der en del kvinder i det kirurgiglade Italien, som ikke blev særligt glade for, og de internationale medier tog hurtigt historien op.

Også her i Danmark vakte historien interesse. For måske er vi knap så bombastiske i vores sprogbrug som det pavelige råd er, men vi holder os ikke tilbage med at analysere de kvinder, der lægger sig under kniven.

Vores holdning til den kosmetiske kirurgi afspejler et paradoks i vores samfund, siger ph.d-studerende ved Aarhus Universitet og forsker i kropskultur, Lise Dilling-Hansen, til FEMINA i denne uge.

- Generelt ser vi en hyldest af den helt unge, sprøde kvindekrop, men en høj grad af fordømmelse for kvinder, der ikke har den fra naturens hånd, men som prøver at opnå den gennem kirurgi, forklarer hun.

- Helt enkelt synes vi, at det er snyd at blive opereret. Det er tarveligt, når vi andre skal gå rundt med vores rynker og slapheder. Men vi snyder jo hele tiden med alt muligt andet: kunstige øjenvipper, makeup og shapewear. Vi anser den naturligt smukke krop som den, der har højest værdi, men spørgsmålet er, om man overhovedet nogensinde har kunnet tale om en krop, der var fuldstændig naturlig?, siger hun.

Læs, hvorfor Keira Knightley sidste år valgte at vise sine naturlige bryster

At der stadig er tabuer forbundet med at få foretaget et kosmetisk indgreb, skyldes ifølge Lise Dilling-Hansen, at vi er mere konservative i vores kvindesyn, end vi går og tror.

- Vores kultur i dag er, uden at vi er bevidste om det, faktisk præget af et temmelig religiøst moralsæt. Hvis en kvinde er for seksuelt udsvævende, for nøgen eller for kropsligt selvsikker, så kan man være sikker på, at der kommer en strøm af fordømmelse, siger hun og nævner popstjernen Medina som eksempel.

Sangerindens offentlige optræden har været genstand for en strøm af kritik på grund af hendes afklædthed på scenen og de sociale medier. Medinas bryster har også været under offentlighedens lup, for voksede de ikke voldsomt lige pludselig? Det trækker ned i den samlede bedømmelse.

- Der er uden tvivl noget jantelov i det, siger Lise Dilling-Hansen til FEMINA.

- Du skal ikke tro, du bare kan komme her med en krop, vi skal synes er lækker. Selvom vi godt ved, at meget af vores kultur handler om lige præcis det.

’Almindelige’ kvinder lægger deres bryster til skue på nettet, så andre kvinder får bedre selvtillid.

 

Nogle gange kan det (måske) også gå for vidt. Se billedgalleriet her med Hollywoodstjerner før- og efter plastikkirurgi

Galleri: Hollywoodstjernerne før og efter plastikkirurgi

Nicole Kidman i de gode gamle dage, au naturel, da hun var gift med Tom Cruise, som hun mødte på filmsettet til Days of Thunder.
... Og nu, som snart 46-årig, gift med countrystjernen Keith Urban, og med lidt mere fylde i læberne og en særdeles stram pande.
Søde, naturlige Glenn Close, som hun så ud for nogle år siden.
... Den 66-årige skuespiller har fået strammet lidt op hist og pist i ansigtet, må man sige...
Jennifer Grey blev verdensberømt for sin rolle som den uskyldige Baby i filmen Dirty Dancing. Ét af hendes charmerende træk var blandt andet hendes markante næse...
... Som hun dog siden hen valgte at få opereret. Siden da gik det ned af bakke for hende med filmrollerne, da noget af hendes naturlige charme forsvandt sammen med den markante næse. Den nu 53-årige stjerne har ikke haft meget at lave siden hen, men vandt dog den amerikanske udgave af Vild med Dans i 2010.
Den italienske modedesigner Donatella Versace, der overtog Versace-imperiet efter hendes myrdede bror, Gianni Versace, i de gode gamle dage...
... Siden da er der skruet gevaldigt op for både makeup og foryngende behandlinger hos den snart 59-årige designer.
Jetsetteren Joan Rivers er udover sin hæse New Yorker-accent kendt for sine adskillige plastikoperationer. Her ses hun i yngre udgave...
... Og her i ældre udgave, som snart 80-årig - nu strammet gevaldigt op.
Jocelyn Wildenstein er nok den mest kendte plastikopererede kvinde i verden. New Yorker-jetsetteren har gennem årene ændret sit udseende så meget, at det kan være svært at genkende hende.
... Hendes nu 73-årige ansigt bliver kaldt katteagtigt, og der kan bestemt være noget om det...
En af Hollywoods sværvægtere er 65-årige Kathy Bates, der stadig huskes for sin rolle som Annie Wilkes, der er en besat fan. Her ses hun i naturlig udgave...
Men nogle år senere er der sket lidt af hvert i den Oscar-vindende skuespillers ansigt...
Lara Flynn Boyle fik sit gennembrud som Laura Palmers bedste veninde Donna i kult-serien Twin Peaks fra 1990.
... Siden da gik hendes karriere ned ad bakke, og fra at have været en af de smukkeste kvinder i filmbranchen, er den 43-årige skuespiller næsten ikke til at kende i dag.
Lisa Rinna er mest kendt for sin medvirken i tv-serien Melrose Place...
... Men bestemt også for sine overdimensionerede læber og sin hang til plastikkirurgi, som den snart 50-årige skuespiller aldrig har lagt skjul på.
Melanie Griffith havde sin storhedstid i 80'erne, hvor hun bl.a. fik stor succes med filmen Working Girl og blev kæreste med et andet 80'er-ikon, Don Johnson.
Siden da blev hun skilt fra Don Johnson og giftede sig senere med Antonio Banderas, som hun stadig er sammen med i dag. I lange perioder har hun været indlagt til alkohol-afvænning, og den snart 55-årige skuespillers efterhånden noget aparte udseende har trukket mange overskrifter i pressen.
Hvem husker ikke Pamela Anderson i rollen som C.J. Parker i Baywatch. Dengang fik den smukke, unge Canadier nærmest kultstatus og efterfølgende var hun på forsiden af Playboy indtil flere gange.
I dag har den snart 46-årige sexbombe indtil flere ægteskaber bag sig - og tilsyneladende også en del operationer...
Priscilla Presley er nok mest kendt for sit ægteskab med Elvis, men er i dag også skuespiller.
Mange år er gået siden skilsmissen fra legenden, men det er ikke helt til at se på den snart 68-årige kvinde.
Sharon Stone blev for alvor anerkendt for sin rolle i den erotiske thriller Basic Instinct, hvor hun overbevisende spillede rollen som seriemorder overfor Michael Douglas.
Den 55-årige sexbombe holder sig ufattelig godt og påstår, hun aldrig har fået lavet noget. Men det kan måske være svært at tro på, at Sharon Stone ikke bare har fået lavet en lille bitte ting...