https://imgix.femina.dk/media/33bc7f9b1347497da82c798c2328aaab.jpg
Krop & velvære

Femina tester: Næseskylning

13. december 2011
af Nina Bendixen
Video: Christian Larsen
Du renser ører, børster tænder og vasker hår, men hvor meget opmærksomhed giver du egentlig din næse ud over, når den et par gange om året skal pudses på grund af forkølelse? Feminas journalist Nina Bendixen er taget til Skandinavisk Yoga og Meditationsskole i hjertet af København for at få skyllet næsen.

Næsen er ikke min mest velplejede kropsdel. Hvad kan man egentlig også gøre ud over at pudre og pille den? For mig har næseskylning i hvert fald aldrig været en mulighed, men det ændrer nu ikke på min nysgerrighed på dette yogafænomen.

Franz, en af yogaunderviserne på stedet, viser mig ind til et lille bord med en orange vaskebalje på. Her skal indholdet fra min næse ende. Næseskylning skulle efter sigende stimulere og afspænde området omkring øjnene og panden, lindre spændingshovedpine, forbedre syns- og lugtesans, og kan også være en stor hjælp til at stoppe med at ryge.

Læs også: Femina tester - Bikram yoga

Hold vandet på hovedvejen
Min næse er fyldt med strømmende vand, men det hverken svider eller gør ondt. Jeg er dog opmærksom på ikke at læne hovedet for meget bagover, for så tager vandet bare en genvej gennem munden. Det sker der ikke noget ved, men eftersom jeg trækker vejret med munden kommer der hosten og hakken ud af det. Så jeg prøver at holde vandstrålen på hovedvejen.

Den efterfølgende rutine med at ryste hovedet mellem benene og blæse vandrester ud giver et indblik i størrelsen af det tomrum, der er inde i hovedet, hvor vand åbenbart kan gemme sig... Jeg frydes faktisk ved tanken om, at gammel forurening og gadesnavs bliver renset ud af min næse og bihule, og jeg synes også at det letter for min pande. De næste 3-4 minutter drypper næsen vilkårligt med saltvand, så en lille toiletklud kan være nødvendig.

Næsen er jo sådan set indrettet med fimrehår til at gribe snavs og lave det til bussemænd, så en næseskylning er vel egentlig bare en hovedrengøring. En luksus for næsen. Men ved en slem forkølelse, virker det altså ikke helt med kun næseskylleren. Der skal være en form for gennemløb fra den ene til den anden side, ellers fylder du bare hovedet op med vand, og det er ikke rart. Ja, det har jeg også prøvet.

Du kan købe næseskyllekanden (en Nosebuddy) i plast for 150 kr. og i keramik for 215 kr. på www.yoga.dk/butik

Læs også