Få nok kalk uden mælk
foto: Pantherstock.com
Mælk er en rigtig god kilde til kalk, men kan man ikke lide eller tåle mælk, må man ty til andre løsninger.
For kalk er vigtig for kroppen. Et voksent menneske har faktisk et kilo kalk i kroppen, hvoraf 99 pct. er bundet i knoglerne. Resten bruges til andre vigtige processer i kroppen.
Og har man for lidt kalk i kroppen, kan det resultere i knogleskørhed, blodtryksforhøjelse, nyresten og tyktarmskræft.
Spis dig også til B-vitaminer, jod og zink
Mælk indeholder dog også gode ting som B-vitaminer, jod, zink og protein, som du også må spise dig til. B-vitaminer kan du få gennem bl.a. æg, kød, grøntsager og fuldkorn, og jod og zink kan du få fra fisk og skaldyr.
Protein findes især i kylling, kalkun og fisk.
Her får du nogle bud på de vigtigste kilder til kalk, når mælk ikke regnes med:
(Pr. 100 g.)
Parmesan - 1.180 mg
Tang - 685 mg
Teblade - 430 mg
Brisling - 280 mg
Mandler - 256 mg
Hyben - 184 mg
Havregryn - 180 mg
Spinat - 129 mg
Grønne oliven - 120 mg
Rabarber - 120 mg
Rejer - 86 mg
Kilde: Aktiv Træning og netdoktor.dk
LÆS MERE: Vil du have mælk til maden, får du her sandheden om mælk
Gratis sunde tips på facebook?
Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.