Krop & velvære
14. juli 2012

Få nok kalk uden mælk

Hvis du ikke kan tåle mælk, kan du få kalk fra mange forskellige fødevarer. Se listen her
Af: af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
mad

foto: Pantherstock.com

Mælk er en rigtig god kilde til kalk, men kan man ikke lide eller tåle mælk, må man ty til andre løsninger.

For kalk er vigtig for kroppen. Et voksent menneske har faktisk et kilo kalk i kroppen, hvoraf 99 pct. er bundet i knoglerne. Resten bruges til andre vigtige processer i kroppen.

Og har man for lidt kalk i kroppen, kan det resultere i knogleskørhed, blodtryksforhøjelse, nyresten og tyktarmskræft.

Spis dig også til B-vitaminer, jod og zink
Mælk indeholder dog også gode ting som B-vitaminer, jod, zink og protein, som du også må spise dig til. B-vitaminer kan du få gennem bl.a. æg, kød, grøntsager og fuldkorn, og jod og zink kan du få fra fisk og skaldyr.

Protein findes især i kylling, kalkun og fisk.

Her får du nogle bud på de vigtigste kilder til kalk, når mælk ikke regnes med:

(Pr. 100 g.)

Parmesan - 1.180 mg

Tang - 685 mg

Teblade - 430 mg

Brisling - 280 mg

Mandler - 256 mg

Hyben - 184 mg

Havregryn - 180 mg

Spinat - 129 mg

Grønne oliven - 120 mg

Rabarber - 120 mg

Rejer - 86 mg

Kilde: Aktiv Træning og netdoktor.dk

LÆS MERE: Vil du have mælk til maden, får du her sandheden om mælk

Gratis sunde tips på facebook?

Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs mere om:

Læs også