https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/november/fluprim.jpg
Krop & velvære

Et næsehorn løsner forkølelsen

11. november 2014
af Cecilia Sejer
foto: Shutterstock
A-tjuhh … det er årstid for forkølelser og stoppede næser, og mange af os iler af sted til apoteket for at få skabene fyldt op med næsesprays, der kan give os luften tilbage. Men der findes faktisk et alternativ til diverse næsesprays. Et næsehorn. Lær det at kende her.

Vi kender den - den klassiske forkølelse. Den begynder som en kilden i næsen, der så begynder at løbe afløst af nys på stribe, og inden man kan nå i kiosken efter Kleenex er ens bihuler allerede så tilstoppede, at man er villig til at gøre alt for at komme af med den skarpe, konstante trykken.
Normalt ville du måske løbe ned på apoteket efter næsespray, men der findes faktisk et mildere, mere effektivt og i længden billigere alternativ til den, nemlig næseskylning.

Næsehorn med saltvand afspænder

Ved hjælp af lun saltvand og en lille plastickande med et langt horn kan du nemt og skånsomt lindre og forebygge pande- og bihule gener. Overdrevet brug af næsespray irriterer slimhinderne, så man lettere får stoppet næse. Saltvandet derimod afspænder slimhinderne, og gør dem mere modstandsdygtige overfor angreb af virus og bakterier. Det varme saltvand stimulerer også luftvejssystemets naturlige selvrensningsmekanisme, og det øger transporten af slim og partikler ud af luftvejene.

Næsehorn er den mest skånsomme metode

Næseskylning med kropstempereret saltvand er altså både en lindrende og forfriskende form for næsehygiejne, men det er også den mest skånsomme. Den kan bruges forebyggende i forhold til stoppet næse, luftvejsallergi, forkølelse, bi- og pandehulebetændelse. For mange bliver det ligefrem en behagelig del af det daglige ritual på badeværelset - at skylle dagens støv væk med et næsehorn.

Her kan du købe dit næsehorn

Næseskylningskander fås i mange varianter til priser mellem 60 og 150 kroner og kan købes flere steder både på nettet, på apoteket og i gode helsekostforretninger. Du kan også købe det online her

Se her hvordan du skyller næsen med et næsehorn:

Læs også