Er raw food sundt?
Den rå trend fra USA har fået tag i danskerne. Men hvor sund er den? Vi har spurgt lektor Susanne Gjedsted Bügel fra Institut for Human Ernæring.
Hvad er raw food?
Raw food-tilhængere spiser rå kost - grøntsager, frugt, bær, nødder, kerner, spirer, honning, olie, og de holder sig fra kød, fisk, æg, mælk og andre animalske produkter, ligesom man kender det fra veganere. Maden må højst opvarmes til 42 grader, angiveligt for ikke at ødelægge vigtige enzymer.
Indeholder raw food næring nok?
Spiser man kun raw food, risikerer man at få for lidt livsvigtigt B12- og D-vitamin samt for lidt calcium, jod, selen, jern og for få vigtige fedtsyrer, især dem fra fisk - og for få kalorier.
Desuden synes kosten ikke at dække behovet for alle de vigtige aminosyrer, som er kroppens byggeklodser. Mangler blot en klods, kan man ikke danne de proteiner, der er nødvendige for bl.a. hormoner, enzymer, muskler, nerve- og immunsystem.
Opvarmning ødelægger ganske rigtigt madens enzymer, men det har ingen betydning.
Vi ødelægger selv enzymerne i fordøjelsessystemet for at kunne optage og udnytte dem.
Hvad kan manglen på næringsstoffer betyde?
Mangel på visse af de nævnte næringsstoffer kan på sigt give en øget risiko for visse kræftformer, hjerte-kar-sygdom og knogleskørhed og problemer med muskler og hud, blodmangel, nervelidelser og demens.
Til gengæld nedsætter en kost rig på frugt og grønt risikoen for overvægt og hjerte-kar-sygdom, ligesom fravær af rødt kød nedsætter risikoen for visse kræftformer.
Hvorfor får mange det bedre af raw food?
Måske fordi de har været vant til at spise fastfood og fed mad, og måske begynder de samtidig at dyrke motion og i det hele taget få en sundere livsstil.
Men man vil også få det bedre blot ved at begynde at leve sundt efter de officielle kostråd.
Kan du anbefale raw food?
Ja, som del af en varieret kost er det sundt.
Vælger man at lade 75 procent eller mere af sin kost bestå af raw food, bør man være opmærksom på at få dækket sit behov for kalorier og protein og tage et kosttilskud.