Libresse
Annonce
Krop & velvære

Disse menstruationstabuer kunne vi godt tænke os, at der blev gjort op med én gang for alle

3. marts 2023
Josefine Gammelgaard
Efter det store fokus, der har været på menstruation de senere år, har mange af os sluttet fred – eller arbejder på det – med vores røde følgesvend. Men der er stadig tabuer, vi ville ønske, der for alvor blev gjort op med.
Libresse logo

Mange af os er født i en tid, hvor menstruation stadig var et skamfuldt emne, som man sjældent talte højt om. Nogle af os sætter stor pris på vores menstruation, andre er absolut ikke venner med den, og andre igen har et had-kærligheds-forhold til den.

Selv om vi er kommet langt, og verden hele tiden udvikler sig, er der stadig nogle tabuer, vi ikke har fået gjort op med.

1. At menstruere

Suk … Vi kan slet ikke forstå, at det stadig grundlæggende er et tabu at menstruere. Halvdelen af jordens befolkning bløder hver eneste måned, og lige præcis i dag bløder i gennemsnit én ud af fire af dine menstruerende kolleger.

Alligevel gemmer mange af os stadig bind og tamponer i ærmet eller slæber en hel taske med på toilettet og tilbage igen, når vi går på toilettet i arbejdstiden. Nogle bruger udtryk som “den tid på måneden” for at undgå at sige ordet “menstruation” højt. Og flere taler i det hele taget ikke højt om menstruation, medmindre det er nødvendigt.

At menstruere er en helt naturlig del af livet, det er et tegn på, at vi er sunde og raske, og det er hele grundvilkåret for, at vi kan få børn. Det er altså vigtigt, at vi forsætter arbejdet for at bryde tabuet om at menstruere.

Libresse

LIBRESSE

Vores kroppe ser ikke ens ud – heller ikke omkring underlivet. Derfor har Libresse udviklet deres Ultra-dagsbind med konceptet COUR-V. Bindet følger din unikke form og tilpasser sig din krop og dit flow.

Ved hjælp af tre smarte zoner til absorbering; foran, i midten og bag, gør bindet mere end blot at standse blodet. Zonerne er nemlig omgivet af små kanaler, som ved at transportere blodet giver bindet mulighed for at være fleksibelt, absorberende og behageligt at have på. Bindet fås også som natbindet Goodnight.

Læs mere her.

2. At holde fri fra arbejde på grund af menstruation

Vi sætter scenen: Du vågner om morgenen og har så slemme menstruationssmerter, at det eneste, du har brug for, er at blive liggende i fosterstilling. Og måske græde lidt. I stedet maxer du ud på iprener og panodiler og slæber dig på arbejde, hvor du smiler og lader, som om intet er galt. Du er jo ikke “rigtig” syg.

For bare et par uger siden indførte Spanien som det første land i Europa en lov om, at man fremover kan få betalte sygedage, når man har kraftige menstruationssmerter.

Debatten om, hvorvidt det skal være i orden at holde menstruationsfri har tidligere været rejst i Danmark for et par år siden, hvor forslaget delte vandene.

Lige gyldigt om betalte sygedage er vejen frem eller ej, så lad os lige blive enige om, at det er helt i orden at holde fri og melde afbud til aftaler, hvis du har meget slemme menstruationssmerter.

Libresse

3. At vi kommer ud for virkelig meget lort

… bogstavelig talt. Rigtig mange af os får dårlig mave og diarré under vores menstruation, og det er i dén grad et tabubelagt emne.

Af samme grund har mange af os svært ved at sove om natten. I en undersøgelse foretaget af Ketchum Research and Analytics for Libresse*, svarer 28 % af alle menstruerende, at mave- og tarmproblemer er en væsentlig årsag til søvnproblemer under deres menstruation. Samme undersøgelse viser, at op mod en femtedel af de adspurgte synes, det er pinligt at tale åbent om, hvordan menstruation påvirker deres søvn.

Smertestillende kan foruden menstruationssmerter også hjælpe på dårlig mave. Det kan også være en god idé at tale med din partner om det, hvis du føler, du ikke kan sove på grund af mavesmerter, dårlig mave og diarré. På den måde skal du ikke også være nervøs for, hvad din partner tænker, hvis du slipper en ufrivillig vind i nattens mulm og mørke.

Endelig er det en god idé at finde ud af, hvilken menstruationsbeskyttelse, du har det bedst med at bruge om natten. Den rette beskyttelse hjælper dig nemlig også med at føle dig tilpas og sikker på, at du ikke bløder igennem om natten.

Til det formål har Libresse udviklet et nyt natbind, COUR-V Goodnight, som følger din krop og dit flow, så du kan sove trygt.

4. At have sex med menstruation

Kender du det med at have ekstra meget lyst til sex under din menstruation? Så er du ikke alene. Menstruationen er en periode, hvor østrogen- og testosteronniveauerne stiger, og det kan give en øget sexlyst.

Historisk set har man opfattet menstruation som noget urent, og det gør, at sex under menstruation stadig ikke er aftabuiseret – selv om det er helt almindeligt. Ifølge førnævnte undersøgelse for Libresse oplever én ud af tre menstruerende desuden, at seksuel nydelse eller orgasme lindrer menstruationssmerter. Det kan man da kalde en win-win situation!

Du kan lægge et håndklæde under, så der ikke kommer blod i sengen, og nu kan du have så meget solo- eller partnersex, som du har lyst til. Ellers kan sex i badet også noget.

*I undersøgelsen foretaget af Ketchum Research and Analytics for Libresse deltog i alt 10.871 fra nøglemarkeder; Storbritannien, Italien, Frankrig, Sverige, Kina, Argentina, Colombia, Rusland, Malaysia og Jordan. Den blev lavet mellem 24. december og 24. januar gennem Dynata.

Læs også