cathrine widunok wichmand om borgerforslag angående ægfrysning
Krop & velvære

Det er mine æg! Nallerne væk, Christiansborg

15. maj 2020
af Freja Bang Lyngbo
Foto: Alona Vibe og privat.
"Jeg føler, jeg har en stemme i alt det her. Måske du kan hjælpe mig med at gøre min stemme lidt højere?" Sådan skrev Julie Agerschou til Cathrine Widunok Wichmand i håbet om, at de kunne sætte nedfrysning af æg på dagsordenen. Nu har borgerforslaget snart rundet 20.000 underskrifter.

5 år. Så lang tid kan en kvindes æg opbevares på frys i forbindelse med en fertilitetsbehandling, inden de enten skal være brugt eller destrueret.

Det kunne blogger, iværksætter og tidligere P3-radiovært, Cathrine Widunok Wichmand, oplyse på sin blog, efter at have delt en hjerteskærende beretning fra en af sine læsere om et opslidende fertilitetsforløb.

Ind og ud af fertilitetsklinikker

- Julies historie, som I skal læse i dag, var en af dem, der sad i mig længe efter computeren lukkede. Jeg græd, dybt.

Sådan skrev den 30-åriger blogger, som selv åbent og ærligt har ladet sine læsere følge med på sidelinjen i det fertilitetsbehandlingsforløb, hende og manden Adam måtte gå igennem for at sætte deres nu snart halvandet år gamle søn Eddie i verden.

I sin beretning tager Julie læserne med igennem en tid ind og ud af hospitaler og fertilitetsklinikker, og den barske fortælling rummer både ufrivillige aborter, en graviditet uden for livmoderen og et dødfødt barn.

- Jeg kunne ikke mere. Jeg var stadig i sorg efter tabet af vores søn og nu det her? Jeg græd og græd og ville bare ud af min krop. Lægerne fra Herlev ringede til Hvidovres fertilitetsklinik og fik en hurtig aftale til os.

Sådan skrev Julie blandt andet i sin beretning til Cathrine.

Vigtigt at dele

Julies fortælling er langt fra den første, som Cathrine har delt på sin blog:

- Jeg deler alle de fortællinger om fertilitetsbeløb, som jeg får tilsendt, for de har alle en berettigelse. Der er lige så mange beretninger, som der er kvinder i fertilitetsbeløb, fortæller Cathrine.

- Det er vigtigt for mig at dele, for der har manglet nogen at spejle sig i. Jeg kender selv mange, som har gået i fertilitetsbehandling, men aldrig sagt det højt, og det er så ærgeligt, at det skal være så svært at tale om.

Ved at dele sin egen historie har Cathrine formået at skabe et stærkt fællesskab, hvor flere og flere tør tale højt om deres situation:

- Jeg vil så gerne prøve at lade folk, der ikke har stået i samme situation, forstå, hvor hårdt det var. Jeg får beskeder hver dag, som man ikke drømmer om. Kvinder, der er på vej til at hoppe ud af vinduet, fordi de er så ulykkelige. Og selvsamme kvinder, som skriver et halvt år senere, at nu lykkedes det også for dem.

Tog initiativ til borgerforslag

Foruden at sætte fokus på det, hun måtte genenmgå for at blive gravid, havde Julie med sin beretning også en klar appel til Cathrine. Hun håbede nemlig, at den populære blogger med sine næsten 70.000 Instagram-følgere kunne hjælpe med at skabe opmærksomhed om det, at nedfrosne æg destureres allerede efter fem år.

- Jeg føler, jeg har en stemme i alt det her. Måske du kan hjælpe mig med at gøre min stemme lidt højere?

Og det ville Cathrine Widunok Wichmand gerne.

- Det skøre er jo, at når du er i behandling, så sætter du din lid til læger. Du æder alt, hvad de siger råt. Du tænker bare: Nå, sådan har det har altid været. Så først da Julie delte sin fortælling, fik det mig til at tænke, hvor absurd det er, at lovgivningen er skruet sammen, som den er.

Derfor foreslog Cathrine, at de to sammen tog sagen i egen hånd.

- Jeg foreslog, at vi skulle lave et borgerforslag om at ændre på lovkravene for tidshorisonten af nedfrosne æg, fortæller Cathrine, der på sin blog forklarer, at det 'altså er forfra med fertilitetsbehandlingen', hvis æggene destrueres.

Hvorfor må vi ikke selv bestemme over vores æg?

Sæd kan ligge ubegrænset tid på frys, mens æg må ligge nedfrosset i fem år.

I blogindlægget forklarede Julie, hvordan hun har været i kontakt med både Sundhedsministeren og samtlige sundhedsordførere på Christiansborg, som havde medgivet, at der ingen reel årsag er til loven udover potentielt øgede udgifter for det offentlige.

- Der er ingen sundhedsfaglig begrundelse for de fem år, da selve risikoen for cellebeskadigelse sker i forbindelse med nedfrysning og optøning. Derudover er der på ingen måde ligestilling på denne front. Der er ingen lov, der foreskriver, hvor længe sådan en mandesæd må ligge og marinere i en fryser. Hvad er det for noget? Skrev Julie i blogindlægget til Cathrine og fortsatte:

- Du ved, hvordan det er at være i fertilitetsbehandling. Den kæmpe belastning det er både fysisk og psykisk. Og derfor vil jeg gerne have lov til at beholde mine æg i fred, hvis vi nu har lyst til at få en baby til om nogle år.

- Jeg ved godt, at jeg har været heldig at få to sunde og raske børn igennem behandling og det måske er grådigt at tænke, at jeg måske gerne vil have en til. Men jeg har fandeme også været igennem HELVEDE for at få dem. Og det er mine æg! Nallerne væk, Christiansborg!

10.000 underskrifter på et døgn

Noget tyder da også på, at det ikke kun er Julie og Cathrine, som gerne ser, at loven ændres. For på et døgn fik borgerforslaget intet mindre end 10.000 underskrifter, og på Instagram deler Cathrines læsere og andre bloggere flittigt budskabet om at sætte sin underskrift.

- Jeg vidste godt, at det var noget, der ville berøre mange, men jeg er lidt overrasket over, hvor mange der synes, at denne her sag er vigtig. Mange har slet ikke haft fertilitetsbehandling inde på livet, men alligevel hjælper de til med at råbe højt om det her. Det er rørende.

Forslaget skal have 50.000 underskrifter for at blive indført, men for Julie og Cathrine er det allervigtigste, at de med blogindlægget har fået sat emnet på dagsordenen.

Du kan skrive under på borgerforslaget her

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også