Krop & velvære

Derfor skal løbeturen droppes ved sygdom

af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media 14. marts 2012
Foto: All Over Press
Der er en ganske god tommelfingerregel, du kan bruge, når du er småsyg og vil dyrke motion.

Har du lidt ondt i halsen og en næse, der løber, føler du dig måske stadig i stand til at løbe en tur før eller efter arbejde. Men det er ikke nogen god idé.

For hvis man presser en krop, der i forvejen kæmper mod en virus, kan det betyde, at det vil tage længere tid, før sygdommen forsvinder ud af kroppen igen.

- Hvis du træner, når du har lidt ondt i halsen, er lidt træt og har virus i kroppen, så påvirker det ens immunforsvar, så det ikke i samme grad kan holde sygdommen hen. Det tager længere tid for dig at blive rask, siger Kenneth Munk, der er fysioterapeut ved Running26, til Alive.dk.

Han bemærker, at sygdommen måske endda kan gå hen og blive værre.

En god tommelfingerregelKenneth Munk har til gengæld en god tommelfingerregel, der kan hjælpe med at afgøre, om man er frisk nok til løbeturen eller ej.

- Hvis sygdommen er et sted fra halsen og op, må du gerne træne. Er sygdommen et sted fra halsen og ned, skal du droppe træningen og blive i sengen, forklarer Kenneth Munk til Alive.dk.

Generelt har træning dog en forbyggende effekt i forhold til sygdomme.

- Der er ingen tvivl om, at hvis man træner meget og er i god form, så har man et godt immunforsvar i kroppen. Det gavner sundheden og kroppens mulighed for at bekæmpe sygdomme. Der er også mindre risiko for at få de klassiske vintersygdomme, og man kommer sig hurtigere over dem. Kroppens forsvar er toptunet, forklarer fysioterapeuten.

Pause gør ingen skadeNår man skal løbe den første tur efter at have været syg i en uge eller to, vil det dog føles lidt tungt.

- Ellers sker der ikke noget ved, at man ikke rører sig i en uge eller to. Hvis man er frisk nok til det, mens man er småsyg, kan man eventuelt gå en tur. Det er helt klart en fordel at få bevæget kroppen og få noget frisk luft, siger Kenneth Munk.

Han peger også på, at maratonløbere kan blive småsyge efter et løb. Det er kroppens nedsatte immunreaktion som følge af den meget hårde belastning, som et maratonløb er for kroppen, der er skyld i det.