B-vitamin
Krop & velvære

Derfor skal du sørge for at få B- vitaminer

22. marts 2016
af Lene Jæger Klausen
foto: Panthermedia
Der findes otte forskellige typer af B-vitaminer, og alle er nødvendige for at opretholde livsvigtige funktioner – får du ikke nok, kan det blandt andet føre til depressioner og hukommelsessvigt.

Ser det hele trøstesløst og trist ud, er der god grund til at blive opmærksom på kosten. I de senere år har mange talt om, at mangel på solskinsvitaminet D kan være medvirkende til, at depressioner opstår, men faktisk har flere B-vitaminer også sammenhæng med vores humør – både direkte og indirekte. Det gælder blandt andet vitaminerne B3, B6, B7 og B12, som har alle en direkte sammenhæng med vores psykiske tilstand og mangel på dem kan kædes direkte sammen med depressioner og andre psykiske forstyrrelser. Hertil kommer at mangel på B5 føre til søvnbesvær og mangel på B9 kan give blodmangel. Begge dele noget, der kan føre til energiløshed og påvirke vores humør og psykiske velbefindende.

Grønne bønner er fyldt med B-vitaminer

B-vitaminer skal spises ofte

Hele gruppen af B-vitaminer er kendetegnet ved at være vandopløselige. Det betyder, at det er meget svært at blive forgiftet med dem, da kroppen bare skiller sig af med det overskydende gennem urinen. Overdosis gennem kosten er derfor en sjældenhed, men det kan forekomme for nogle af B-vitaminerne ved overdrevet indtag af tilskudspræparater.

- Når vi kommer med anbefalinger for dagligt indtag, er der derfor heller ingen grund til at tro, at man får ekstra gevinster ved overskride anbefalingerne. Kroppen skal bruge en vis mængde, og det, der kommer ud over det, giver ikke mere sundhed, siger Eva Greibe, Cand. Scient., PhD og specialist i vitamin B12 samt medfatter på bogen Menneskets Ernæring version 4.

At vitaminet kan forlade kroppen gennem urinen betyder også, at vitaminet skal tilføres ofte, da man i løbet af forholdsvist kort tid kommer til at mangle vitaminet, som ikke kan binde sig til kroppens fedtdepoter.

Guide: Kend din B-vitamin

Hvert vitamin har sine egenskaber

Når vitamin B deles op i otte forskellige typer, er det fordi, vitaminerne har så mange fælles egenskaber at det er passende at placere dem sammen. De har dog også stadig mange forskellige funktioner i kroppen. Men hvorfor findes der egentligt ikke et vitamin B4?

At der findes et B12 vitamin men ikke noget B4, har en historisk forklaring; Ligesom man gav vitaminerne bogstaver i den rækkefølge, de blev opdaget, så fik undergrupperne i vitamin B også tal i den rækkefølge, de blev opdaget. Senere opdagede man, at nogle af de stoffer, man først havde antaget var B-vitaminer, senere viste sig ikke at være vitaminer, hvorefter de blev taget ud af systemet igen. Da det skete, var det for omstændeligt at omdøbe de resterende vitaminer, så i stedet har beholdt deres oprindelige betegnelse.

https://imgix.femina.dk/sund-banner_0.jpg

Læs også