https://imgix.femina.dk/media/article/tisse.jpg
Krop & velvære

Derfor må du kun tisse, hvis du virkelig skal

10. februar 2016
af redaktionen
foto Panthermedia
Det er ikke en god idé lige at tisse for en sikkerheds skyld, inden du skal noget, siger ekspert.

Hvis du også er en af de kvinder, der lige går på toilettet og tisser for en sikkerheds skyld, før du skal noget, så skal du måske til at ændre dine vaner.

For tisser du lidt for ofte, træner du din urinblære op til at kunne rumme for lidt, fordi den krymper, når du skal tisse for ofte. Det forklarer Anne W. Ravn, der er diætist og medlem af SØNDAGs sundhedspanel.

- 20-15 pct. af kvinder i alle aldre har problemer med at holde sig, forklarer hun og peger på, at hvis man holder sig for længe, kan man få problemer med at tømme blæren helt.

Drømmetydning: Sådan lærer du at tyde dine drømme

Så mange gange om dagen skal du tisse

Kroppen producerer omkring halvanden liter urin i døgnet – afhængigt af hvor meget du drikker og sveder. Ifølge Anne W. Ravn er der en fin balance mellem input og output, hvis du går på toilettet fem-seks gange om dagen og ikke skal op om natten.

- De affaldsstoffer, du ikke kan ånde eller svede ud, og som kan opløses i vand, går gennem nyrerne som urin. De fedtopløselige affaldsstoffer går gennem galden og føres ud med tarmen. Nyrerne er et filter for blodet, der cirkulerer igennem dem mange gange i døgnet, så affaldsvæsken koncentreres mere og mere, forklarer Anne W. Ravn.

Hvert minut danner man 130 ml filtrat, hvoraf bare en milliliter ender som urin. Du danner altså ca. 60 ml urin per time, som samles op i din urinblære, før du tisser den ud af kroppen.

Kvinder skal sove 20 minutter længere end mænd – læs hvorfor her!

Din urin kan afsløre meget

Normal urin skal være klar og lysegul, mens morgenurin har en mørkere gul farve, fordi vi ikke udskiller så meget vand om natten.

- Ændrer din urins udseende eller lugt sig, kan det være tegn på sygdom, men som regel vil du have andre symptomer samtidig, hvis du er syg. Mad og evt. medicin påvirker også urinen. Kortvarig rødlig urin kan skyldes, at du har spist rødbeder, mens blod i urinen altid skal undersøges, forklarer Anne W. Ravn.

Og så er der den stærke urinlugt, som asparges er skyld i pga. de svovlholdige bestanddele, der udskilles i urinen. Det er ganske normalt, garanterer diætisten.

Her er 6 tips til, hvordan du passer på dit immunforsvar

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også