Timian i kasse
Krop & velvære

Derfor er timian godt for dig

15. august 2017
Redigeret af Sofie Nymand Nielsen. Foto: Panthermedia
Timian er ikke kun god for dine smagsløg. Den er også god for fordøjelsen, immunforsvaret, og hvis du har problemer med astma.

Timian har en lang historie bag sig. Urten kan betegnes som en oldgammel lægeplante, der for mange tusind år siden blev brugt som bl.a. desinficerende middel. De gamle sumerer anvendte dog også planten til en helt anden sag. De strøede timian på gulvet, når der skulle være fest i gaden. Man mente, at duften ville fremme den løsslupne stemning. Timian, også kendt som thymus, henviser til det græske ord thymiane, der betyder røgelse. Timian var da også en af grækernes foretrukne urter, når der skulle brændes røgelse af i de katolske kirker.

Styrker immunforsvar

Timian er godt for meget – og måske mere end du lige går og regner med. Som lægeplante bruges den blandt andet til at styrke vores immunsystem, ligesom den styrker vores fordøjelse, så vi ikke føler os oppustede efter et måltid mad. Den er også god for dig, som har problemer med astma, bronkitis eller tør hoste.

LÆS OGSÅ: Timian - mere end en krydderurt

Få det gode i teen

Selv om vi for det meste bruger urten i maden, kan man også ernære det gode ved timian ved at lave timian-te. Teen virker afslappende på vores bronkier, ligesom den fremmer kroppens egen dannelse af et beskyttende lag af slim på slimhinderne. Samtidig bevirker den æteriske olie i timian, at slimet fortyndes, så det er nemt at hoste op.

Timiante

Til en kande velsmagende timiante skal du bruge:

1 liter kogt vand

1 håndfuld friske timianstilke eller en spsk tørret timian.

Lad teen trække mindst fem minutter. Når teen er drikkeklar, kan du tilsætte en spsk god honning eller lidt friskpresset citron. Begge dele virker ekstra godt for immunsystemet. Brug også teen som gurglemiddel, hvis du har halsbetændelse.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også