Ida rud
Klumme

Da jeg startede med at gå i bikini, begyndte folk pludselig at tale højt om, hvor meget de skulle tabe sig

14. juni 2022
Af Ida Rud
KLUMME: Sommer er som regel lig med en badetur i bølgen blå, men for mange kan det at hoppe i badetøj være ubehageligt. Men alle kroppe er strandkroppe, slår Ida Rud fast i denne klumme.

Ida Rud er journalist, musiker, debattør, foredragsholder. Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.

Det er ægte sommer lige om lidt, og efter den mørkeste og koldeste (og laaange) vinter længe kom foråret pludselig med sol-rige dage og lokkede med tanken om svalende dukkerter ved de danske strande.

Men for nogle er blot tanken om at trække i badetøj nok til at udløse angst – og også en påmindelse om afsavn. Fordi de ikke føler, de kan tillade sig at tage på stranden med en krop, de synes er forkert.

Derfor vil jeg benytte mig af chancen for at gentage: Alle kroppe er strandkroppe.

Du behøver ikke at tabe dig for at blive sommerklar, du må gerne lade hårene gro på ben, under arme, mellem lår og på tæer.

For hver sommer opdager jeg nye og spændende steder, der er hår, og jeg ved heldigvis i dag, at det er helt normalt. Især fordi andre fortæller det.

Det er nogle år siden, jeg besluttede mig for, at jeg ikke ville skjule mig længere, når det var sommer. Jeg har altid elsket at bade, men jeg følte mig utilpas i badetøj.

Sugede maven ind eller endte med at bade i en stor og uformelig – og møghamrende upraktisk – T-shirt. Når jeg altså overhovedet kom af sted og ikke fandt på en dårlig undskyldning.

Så nu er det blevet tradition, at jeg forkæler mig selv hvert år med noget sødt badetøj. Jeg har både badedragte og bikinier i alverdens farver og print.

(Jeg foretrækker dog bikinien, fordi det er dejligt nemt med det våde badetøj, hvor jeg kan nøjes med at hive en underdel ned, og ikke skal lege fugtig rullepølsetop med en genstridig badedragt.)

Så føler jeg mig sød og smart, og jeg går heldigvis ikke op i, hvad andre siger eller gør.

Det første år, jeg tog bikini på, oplevede jeg en del kommentarer fra fremmede, enten direkte eller indirekte på den måde, at de højlydt begyndt at diskutere, hvor meget de skulle træne, og hvad de skulle spise (eller rettere: ikke spise), fordi de skulle tabe sig.

Jeg ved ikke, om folk stadig siger noget, men jeg hører det ikke længere. Hvis nogen siger noget til mig, er det mere et spørgsmål om, hvor jeg har købt min bikini eller min søde sommerkjole.

Jeg vil også give jer dejlige mennesker derude et godt tip, hvis I ligesom mig har lår, der elsker hinanden og klæber sig til hinanden, især når det er varmt.

Det er ubehageligt og smertefuldt i en grad, så man kan få sår og røde, ømme lårbasser. Men man kan enten bruge deodorant mellem lårene (og under store bryster og hængemaver), eller man kan benytte barrierecreme – apotekets er den bedste.

Nogle laver også decideret produkt til at beskytte mod “chafing”, som det hedder på engelsk, men de er ofte lidt dyrere og ikke nødvendigvis mere effektive.

Smør et godt lag på, lad det lige tørre (det tager ikke mange sekunder), og så kan du gå ud i verden i bare ben og søde sommerkjoler.

Nogle gange behøver jeg ikke friske det op, selv i løbet af en lang, varm dag, men det er altid godt at have en lille tube eller dåse med i tasken for en sikkerheds skyld, sammen med læbepomade og solcreme.

Der er ingen grund til, at du ikke skal nyde sommeren og blive kysset af solen på kroppen og springe i bølgen blå.

Især hvis du har børn i dit liv, vil du være et kæmpe forbillede, når du viser dem, at du ikke holder dig tilbage fra at gøre det samme som alle andre.

Hvis det ikke er grund til at omfavne den danske sommer med alt det skønne, den indebærer (helt ærligt, det er jo derfor, vi udholder den lange, kedelige vinter), så ved jeg ikke, hvad er.

Læs også