https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/maj/landkortqprim.jpg
Krop & velvære

Cancer: Kræftpatienter får ikke den bedste behandling

21. maj 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Shutterstock
Der er forskel på folk. Og på landsdele. Også når det handler om cancer. Kræftpatienter får nemlig forskellig behandling afhængigt af, hvor i landet de bor. Bekymrende, siger Kræftens Bekæmpelse.

Kirurgi, medicin eller stråler? Det kommer meget an på, hvor du bor henne. For mens lægerne i en region er enige om een bestemt behandling, ser det anderledes ud i andre, viser rapport fra Statens Serum Institut. Og ikke nok med det. Der er også forskel på, hvor hurtigt, patienterne kommer i behandling for deres sygdom.

FAKTA OM FORSKELLE

I Region Hovedstaden opereres 92 procent af patienterne med af primær leverkræft, Mens lægerne i Midtjylland i stedet foretrækker medicinsk behandling til 85 procent af patienterne.

Tilsvarende kan man se, at 52 procent af patienterne med prostatakræft i hovedstaden bliver opereret, mens lægerne i resten af landet primært vælger at benytte medicinsk behandling mod prostatakræft.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Cancer for nordjyder og københavnere

Når det kommer til lungekræft, trækker nordjyderne det længste strå, og 72 procent får den kirurgiske behandling til tiden, mens kun 54 procent i Region Sjælland behandles til tiden. Helt modsat forholder det sig, hvis man ser på tallene for den medicinske behandling ved lungekræft. Her er det Region Sjælland, der er 'foran'.

Kræftens Bekæmpelse: Ikke rimeligt

Det er de ikke tilfredse med hos Kræftens Bekæmpelse.

"Det er ikke rimeligt, at der er så store forskelle landet over, og at der stadig er så mange patienter, der kommer for sent i behandling. Regionerne må hjælpe hinanden, så alle patienter kan kommer hurtig i behandling," siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Bekymrende forskelle i kræftbehandling

For samme kræftform bør give samme gode behandling. En behandling, der er op til lægerne at afgøre - i samspil med patienten. Men rapporten viser altså, at behandlingen i for høj grad afhænger af, hvilket sygehus den enkelte patient er tilknyttet.

"Det er bekymrende, at der tilsyneladende er så store forskelle i kræftbehandlingen på landets sygehuse. Vi forventer derfor, at kræftlægerne bruger tallene til at sikre alle den rigtige og bedste behandling," fortæller Leif Vestergaard Pedersen.

Forsinket behandling for hver fjerde patient

Der er dog lys for enden af rapporten. Den viser nemlig også, at der - trods de triste nyheder - faktisk er en svag forbedring at spore, når det handler om af få kræftpatienter behandlet i tide. Alligevel er det altså stadigvæk hver fjerde patient, der ikke oplever dét, hvilket af indlysende grunde forringer patientens overlevelsesmuligheder.

Cancer: Plads til forbedring

Kræftens Bekæmpelse er ellers tilfredse med det nye overvågningssystem af kræftområdet, fordi det giver bedre overblik og giver ledelserne i regionerne god mulighed for at følge kræftområdet. Alligevel er der altså plads til forbedring.

"Vi håber, at vi vil se betydelig fremgang i det kommende år - og det er vores forventning, at der i stigende grad skal være fokus på kvaliteten i kræftbehandlingen," siger Leif Vestergaard Pedersen, der mener, der må findes et fælles svar på, hvad en bedste behandling er.

"Vi forventer, at Kræftstyregruppen og Sundhedsstyrelsen hurtigt følger op på disse forskelle," siger han.

Det er første gang, at sundhedsmyndighederne kommer med en samlet gennemgang af et års overvågning af kræftbehandlingen.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Læs mere på www.cancer.dk

Coach Dig Selv Og Forebyg Stress

Online Hjemmekursus

FiND DET I SHOPPEN!

Læs også