Krop & velvære
22. januar 2018

Bliv høj på saunagus

I saunagus bliver regnskabet gjort op: Har du sovet nok, har du drukket nok, har du været god ved dig selv? Varmen tvinger dig ned i din egen krop, fortæller saunagusmester.
Af: Af Camilla Wass
Bliv høj på saunagus

Foto: Panthermedia

Smut i saunagus og få et kick

Hva’ så ... kan I holde varmen ..!

De friske bemærkninger står i kø, og der er stuvende fuldt i den lille sauna. Det er tidlig lørdag formiddag, og Kurhotel Skodsborg har slået saunadøren op til den ugentlige gus-time, der er så populær, at pladserne er revet væk på få minutter, hver gang de frigives. Stemningen er løssluppen og glad, og der er lagt i kakkel-
ovnen – eller rettere: i saunaovnen – til en hyggelig og brandvarm formiddag.

– At forberede en saunagus er som at komponere et stykke musik. Der findes uendelig mange æteriske olier, og de vækker vores sanseapparat på hver deres måde, fortæller gusmester Simone Lone, der er saunaens glohede komponist. Med håndklædet som dirigentstang og duftende æteriske olier som instrumenter skaber hun stemning og intense sanseoplevelser i saunaen.

– Når vi mærker en duft, så aktiveres vores fantasi og vores hukommelse – ofte har vi en oplevelse fra vores barndom, som vi forbinder med en speciel duft. Og så har de æteriske olier hver deres helbredende effekt på kroppen. For eksempel går lavendel ind og beroliger hele nervesystemet – mens peber skaber varme i kroppen og kickstarter hele systemet.

Høj puls i saunaen

Her i saunaens varme bliver weekend-kroppen i den grad kickstartet. Men hvad sker der egentlig, når man sidder dér og kampsveder i saunaen?

– Når saunaen varmer os op udefra, begynder kroppen at aktivere sit alarmberedskab: Er der en feber på vej, eller hvad sker der ..? Kroppen sætter gang i immunforsvaret, og derfor stiger pulsen også, selv om man sidder helt stille inde i saunaen. Og man kan faktisk få en ret høj puls, mens der pumpes antistoffer rundt i kroppen, smiler Simone Lone og retter lidt på badedragten.

Hun forklarer, at gusmesteren hælder vand på saunaovnen for at skabe fugtighed i saunaen. Bagefter hælder man en skål med vand og olie – eller olie og is – på ovnen. Og så kommer det svingende håndklæde i aktion. Håndklædet svinger rundt og rundt, mens sveden pibler fra panden, og duften af lavendel rammer næseborene.

– Med håndklædet tvinger du varmen nedad, så den rammer huden. 30 procent af de æteriske olier hæfter sig på de vandmolekyler, der lander på din hud – mens 70 procent bliver optaget gennem lungerne. Og når olierne kommer ned i lungerne, transporteres de via blodet rundt i resten af kroppen – derhen, hvor der er brug for dem.

LÆS OGSÅ: Frisk på saunagus? Derfor skal du gå i sauna

Kan man blive høj af saunagus?

– Ja, det giver et kæmpe adrenalinkick at sætte systemet i gang. Især når du veksler mellem saunaens varme og iskolde styrtebade eller dyp i havet. Når kuldechokket rammer, trækker blodkarrene sig sammen og skaber en bølge af endorfiner og adrenalin i kroppen. Jeg kender mange, der er blevet afhængige af det kick, og som går i saunagus flere gange om ugen, fortæller Simone Lone.

En form for ekstremsport

Saunatraditionen stammer oprindelig fra Finland, men der er også rigtig store badetraditioner i Tyskland, Italien og Grækenland. Og nu er danskerne også blevet vilde med at hoppe i badetøjet og tage til saunagus-session i den lokale svømmehal – eller til saunafestival, hvor man sidder i en mobil svedehytte sammen med andre gus-entusiaster.

Hvad vil vi inde i saunaen – hvad er gusmesterens bud?

– Jeg tror, det handler meget om at mærke sig selv. Du ER bare i din egen krop – ingen tanker kan overdøve saunaens varme. Varmen overtager alting, og det er det, der gør dig høj. På en måde kan man godt sige, at saunagus er en form for ekstremsport – for det er en mental udfordring at udholde den ekstreme varme.

Når håndklædet svinger, kan varmen i saunaen godt komme op på 110 grader. Og de garvede gusgængere har deres helt egne tricks til at klare den sviende varme: Højt humør og tykke filthuer. Hue på i varmen – ja, for under de tykke huer gemmer sig et bjerg af is. Isen køler issen ned – og gusgængerne går med varme kinder og vådt pandehår i raskt trav ned mod Øresund for at kaste sig i det kolde sund.

– Paraderne falder, når man sidder dér og kampsveder sammen med andre mennesker i en sauna. Og så giver det et ekstra kick at udfordre sig selv sammen med andre, lyder det fra Simone Lone, mens de første hvinende saunagæster rammer Øresund med et plask.

LÆS OGSÅ: Kan du tabe dig af at vinterbade?

Olier, der gør dig healthy high i saunaen

Ylang-ylang: Kommer fra den gule blomst i canangatræet på Madagaskar og er et afrodisiakum. Den virker bedøvende i store mængder og er derfor god mod søvnløshed og hjertebanken.

Lavendel: Beroliger nervesystemet og er god mod søvnløshed.

Bergamot: En citrusolie, der dufter i nærheden af earl grey-te og fremmer fordøjelsen, styrker tarmene og har en opløftende virkning på humøret, da vi forbinder duften med sommer og varme.

Eukalyptus: Løsner op for hovedpine og migræne og er god til luftvejene, da den virker slimopløsende.

Peber: Kickstarter kroppen og forstærker de andre oliers virkning. Er god mod appetitløshed, smerter i kroppen og for leddene.

Salvie: Er svedhæmmende, styrker immunforsvaret og er god ved betændelsestilstande.

Her finder du saunagus

Saunagus findes også i de fleste store svømmehaller og wellnesscentre. Sjællandsgade Bad på Nørrebro i København er kendt som arnested for saunagus-bevægelsen i Danmark. Desuden er flere interimistiske saunagus-initiativer begyndt at skyde op, blandt andet Butchers Heat, der er en mobil sauna, der kører rundt og tilbyder saunagus forskellige steder omkring hovedstaden.Kurhotel Skodsborg afholder saunagus hver weekend – og er kendt for sine professionelle gusmestre. Som en del af gus-sessionen kan man hoppe en tur i Øresund fra en privat badebro. Skodsborg.dk

Simone Lone, 36 år, er saunagusmester ved Kurhotel Skodsborg. Hun er uddannet yogalærer og har videreuddannet sig som sundhedsvejleder inden for ayurveda, der er en gammel indisk sundhedsvidenskab med fokus på æteriske olier og deres virkning på kroppen.

Læs mere om:

Læs også