https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/oktober/alzprim.jpg
Krop & velvære

Beskyt dig mod demens

8. oktober 2013
af Lonnie kjer
Foto: All Over
Selv om generne er en afgørende faktor for at udvikle demens og Alzheimer, findes der faktisk ting, vi selv kan gøre for at reducere risikoen for at blive ramt af demens. Og de gode råd er endda forholdsvis nemme at gå til.

Forkalket. Senil. Dét kaldte man det i 'gamle dage', men betegnelsen, når hjernens funktioner svækkes, hedder demens. Halvdelen af de demensramte lider af Alzheimers - sygdommen, hvor hjernevævet forandres, og hjernecellerne går til grunde.

Demens og Alzheimer

Mellem 80.000 og 100.000 danskere lider af demens.

Heraf har cirka halvdelen Alzheimer.

Kun 10 procent af alle med demens har fået en diagnose.

20 procent af alle danskere får på et tidspunkt en demenssygdom.

Hvert år kommer der 20.000 nye tilfælde af demens til.

Risikoen for demens kan ikke fjernes fuldstændig gennem forebyggelse.

Alzheimers …
Svigtende (kortids)hukommelse, koncentration og humør kan være de første tegn på den alvorlige og uhelbredelige demenssygdom, der oftest rammer ældre, KAN skyldes blodpropper i hjernen, hjerneskader, ulykker og forgiftninger, og som efter et lang sygdomsforløb vil ende med døden.

Alkohol og Alzheimers
Men sygdommen kan f.eks. også skyldes et medicin- eller alkoholmisbrug skriver kk.no. Faktisk kan påvirkning af alkohol være en af de store risikofaktorer og øge risikoen for demens og Alzherimers hele fem gange, hvis man skal tro forskere ved det Svenske Universitet i Umeå.

Æblejuice mod demens
I den noget lettere ende dukker kostrådene op. Man kan nemlig med fordel slukke tørsten med æblejuice, hvis man vil undgå demens, skriver altså kk.no. Saften kan øge produktionen af det stof i hjernen, man forbinder med bedre hukommelse og indlæringsevnen, og som altså er vigtig for den kognitive funktion og dermed for at undgå demens.

Kaffe … og kanel!
Kaffe har også sine fordele, når det kommer til demens og Alzheimers. Bønnen blokerer kolesterolet, som kan samle sig i hjernen, og studier viser, at tre til fire kopper om dagen kan reducere risikoen for demens og Alzheimers med op til 65 procent.

Og drysser du kanel i kaffen, er det endnu bedre. Kanel kan ikke bare reducere et eventuelt for højt blodtryk. Ifølge kk.no kan det tilsyneladende også blokkere produktionen af de proteiner i hjernen, der kan føre til Alzheimers og demens.

Symptomer på demens

Svækket korttids-hukommelse.
Træthed
Initialivløshed
Bliver let irriteret
Grådlabil

Pas på dine øjne!
Øjnene giver et fingerpeg om, hvor godt din hjerne fungerer, og det gode syn kan du forsøge at holde fast i ved at mindske din tid foran computerskærmen og spise mad med lutein, der kan beskytte øjnene mod lyset fra skærmen. Lutein findes f.eks. i mørkegrønne grøntsager som grønkål og grøn peber, spinat og persille.

Stress af … og spis rigtigt!
Ro på og ingen stress er godt for alt, og især demens. Også for blodgennemstrømningen til hjernen, der ikke bliver mindre vigtig, jo ældre man bliver.
'Den rigtige' kost skulle være Middelhavskost, fordi antioxidanterne i fisk, frugt, nødder og grøntsager kan beskytte hjernen mod demens, skriver altså kk.no.

Kilder: Helsenyt.dk, netdoktor.dk., sundhedsguiden.dk, kk.no

Læs også