https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/08/33/vaskepulver/vaskepulver-stor.jpg
Krop & velvære

Allergiekspertens bedste råd til vaskepulver

15. august 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk
foto: Panthermedia
Det er ikke helt ligegyldigt, hvilket vaskepulvermærke dit tøj vaskes i. Få råd fra toksikologen her

Det kan være lidt af en jungle at vælge et vaskemiddel. Og hvis man oven i købet vil have et, der indeholder så få allergifremkaldende stoffer som muligt, bliver det endnu sværere.

For i modsætning til eksempelvis makeup findes der ikke et krav om, at der er fuld indholdsdeklaration på vaskepulver, rengøringsmidler og lignende sager. Det er op til producenten selv, og det er sjældent, at det ses. Og det kan virkelig være et problem for allergikerne.

- Der er selvfølgelig den mulighed at gå ind på producentens hjemmeside og læse om produktet og dets indhold. Men jeg tror, det er de færreste, der lige har tid og overskud til at hive smartphonen frem i butikken, logge sig ind på en hjemmeside og lede rundt, mens ungerne skriger, og du også lige skal nå hjem og lave aftensmad, siger Ewa Daniél, der er toksikolog og faglig ansvarlig for Astma-Allergi Danmarks deklarationsordning.

Selv produkter, der er miljømærkede som fx Svanemærket, må faktisk gerne indeholde parfume og visse farvestoffer.

LÆS MERE: Vidste du at du skal skifte din karklud ud hver dag? Læs hvorfor lige her.

Brug din sunde fornuft

Ewa Daniels råder til, at man vælger produkter mærket med Den Blå Krans, som betyder, at produkterne er uden parfume, farvestoffer, optisk hvidt og andre allergifremkaldende stoffer og som desuden er fuldt deklarerede. Astma-Allergi Danmark står bag Den Blå Krans.

Ellers handler det om at bruge sin sunde fornuft.

- Kig på produktet. Er det lilla, grønt eller gult, eller kan du se små blå kugler blandt det hvide pulver, så er der ganske givet farvestoffer i, og så skal du vælge det fra.

Derudover kan du bruge din næse og lugte til produktet. Lugter vaskemidlet af citron, æble eller lavendel er der tilsat parfume, og så bør du altså også lade det stå på hylden, lyder det fra Ewa Daniél.

Andre råd til at undgå de allergifremkaldende vaskemidler:

- Vælg parfumefri vaskemidler og kig efter ordene parfume, fragrance eller aroma.

- Sørg for, at du bruger den rigtige/anviste dosering vaskemiddel. Hvis du bruger en højere dosis eller koncentration, så risikerer du, at vaskemidlet ikke bliver vasket ordentlig ud af tøjet, og på den måde udsætter du nemmere din eller dit barns hud for allergifremkaldende stoffer.

- Find ud af, hvor hårdt eller blødt vandet i dine haner er. Vandets hårdhed er afgørende for, hvor meget vaskemiddel du skal bruge. Blødt vand kræver fx mindre sæbe end hårdt vand. Find ud af det ved at gå ind på dit lokale vandværks hjemmeside eller ved at ringe og spørge.

- Har du eksem, kan det være en idé at give tøjvasken et ekstra skyl efter vask. På den måde kan du nemmere sikre dig, at allergifremkaldende stoffer er skyllet ud af tøjet.

- Hvis du absolut vil dufte af noget, så er det bedre at spraye lidt parfume uden på tøjet end at vaske tøjet i parfumeret vaskemiddel.

- Har vaskemidlet ikke en indholdsdeklaration, kan du gøre følgende: Lugt til produktet og drop det, hvis det dufter af parfume. Er vaskemidlet grønt eller gult, så indeholder det nok farvestoffer, hvilket kan være allergifremkaldende. Kig efter bogstaverne CI plus nogle tal (CI står for Colour Index). Undgå også produkter med benzylalkohol, der er et særligt allergifremkaldende parfumestof.

- Køb hellere tørt end flydende. Der er større risiko for, at det flydende vaskemiddel indeholder problematiske konserveringsstoffer.

- Har vaskemidlet en indholdsdeklaration, kan du tjekke, om det indeholder et eller flere af de særligt allergifremkaldende stoffer, som EU har peget på.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Læs også