vinterbadning
Krop & velvære

Alle bader tilsyneladende i iskoldt vand. Men er det virkelig så godt?

19. december 2023
Af Signe Larsen
Foto: Kerem Yucel/AFP/Ritzau Scanpix
Scroller man lidt på sociale medier, virker det pludselig som om, at alle med respekt for sig selv vinterbader i havet eller restituerer i isbade.

Atleter, sangere, IT-girls og helt almindelige mennesker gør det i stor stil: Bader i iskoldt vand.

Det ser ikke særlig rart ud udefra, hvad enten det foregår i havet eller i badekar, sommetider tilsat deciderede isflager. Alligevel ser man det overalt på TikTok og Instagram.

Hvad der startede som en form for restitutionsritual for professionelle sportsudøvere, er pludselig blevet helt vildt mainstream – så meget, at søgeordet "cold-plunge therapy" ifølge Yelp steg med 521 procent det forgange år, skriver Glamour.

Lavpraktisk går det ud på, at man bader i iskoldt vand i eksempelvis et badekar, i en pool, i havet eller bare under bruseren. Det er ikke en ny trend, men det virker som om, at isbadene popper op overalt på sociale medier i øjeblikket. Hashtagget #coldplunge har eksempelvis knap 2 milliarder visninger på TikTok.

Men hvorfor ser vi tilsyneladende flere og flere, der, som Hailey Bieber gør i videoen ovenfor, sænker deres kroppe ned i det iskolde vand som en form for kropsterapi og posttrænings-ritual? Er det virkelig så givende?

Ifølge fysioterapeut Taylor Kuhlmann, som Glamour har talt med, bruger atleter isbadene efter intense træninger for at sætte gang i muskelrestitution. Ifølge ham viser forskning, at det kolde vand eksempelvis er med til at mindske muskelømhed.

Basketballspiller LeBron James skulle blandt andet være storforbruger af isbadet efter kampe – også den tidligere fodboldspiller David Beckham er hoppet i det kolde kar. Og netop de stjerner er formentlig en af årsagerne til, at vinterbadning, eller "cold-plunging", har udviklet sig til en populær wellness-trend.

Nogle af fordelene ved en tur i det kolde kar skulle ifølge eksperter blandt andet være, at det kan mindske inflammation i kroppen og kroniske smerter. Det kolde vand skulle derfor også være godt for inflammation i huden, ligesom det ifølge Taylor Kuhlmann stimulerer blodcirkulation.

Det skulle derudover have positive effekter på ens humør, fordi det kan øge endorfinniveauer i kroppen og mindske stress, hvis en tur i baljen kombineres med vejrtrækningsøvelser.

Hailey Bieber har selv skrevet under sin video på TikTok, at det har hjulpet på hendes angst og generelle humør.

Har du fået lyst til et isbad, så er det dog vigtigt, at du starter langsomt ud med helt korte badeture i kontrollerede miljøer, hellere i et kar end i havet. Er du blevet en haj til det efter noget tid, kan du skrue op for både længden og hyppigheden.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også