https://imgix.femina.dk/media/6ce814f7361a42b585baa88df1764008.jpg
Krop & velvære

4 ud af 10 har problemer med eksem

17. september 2009
af Redaktionen
Eksem er et problem i hverdagen for utrolig mange kvinder. 40 % af os danskere har af en eller anden form for eksem eller hudirritation i en sådan grad, at det påvirker dagligdagen og forringer den generelle livskvalitet. Her får du nogle tips til både at forebygge og slippe af med eksem.

Kradse, kradse, kradse. Den der har eksem ved, at det kan være en meget kløende "fornøjelse".

Konstant kløe kan give søvnbesvær, smertefulde infektioner, manglende selvsikkerhed og generelt fylde meget i bevidstheden.

Det er kort sagt rigtig træls at have eksem.

Sådan forebygger du eksem:

  • Tag et styrtebad i stedet for et langt karbad, da vand udtørrer huden

  • Brug plasthandsker hvis du ofte er i kontakt med vand

  • Brug en fugtighedsbevarende creme/salve flere gange daglig

  • Undgå visse madvarer som f.eks. citrusfrugter, tomater, stærke krydderier, jordbær og skaldyr, der kan give kløe, hvis man er allergisk.

  • Undgå at kradse på udslættet

  • Undgå stress, da stress kan forårsage eksem

  • Vælg smykker af ægte metaller, specielt dem der sidder fast gennem huller i huden (ørestikker og piercing)

Eksem i hverdagen og på jobbet

Eksem kan opstå over det meste af kroppen, hvad end det er i ansigtet, hovedbunden eller i kavalergangen - eksemet har det med komme på de mest irriterende steder uden hensyntagen til, om man skal have sin nye kjole på eller ej.

Voldsom eksem kan skabe problemer i hverdagen, eksempelvis kan håndeksem, som især rammer voksne kvinder, være meget besværligt i det daglige, hvor hænderne hyppigt er i kontakt med vand, sæbe og andre kemikalier under bl.a. rengøring eller madlavning.

Når eksemen er synlig for andre mennesker, kan det desuden være hæmmende for personer med udadvendte stillinger, som møder mange mennesker hver dag og som skal repræsentere et firma.

For nogle kan eksem betyde, at de må sygemelde sig eller ligefrem skifte arbejde.

Hvad er eksem?

Eksem er en af de mest almindelige hudsygdomme og fællesbetegnelse på en gruppe ikke-smitsomme hudsygdomme hvor der fremkommer en inflammation i over- og underhuden.

Symptomer ved eksem er rødme, tørhed, væskende blærer samt kløe.

Kløe er det mest almindelige tegn på eksem og ofte klør det så meget at det kan være svært at lade være med at klø på huden. Når man klør og river på eksemet skades hudbarrieren og huden kan angribes af skadelige bakterier og eksemet bliver inficeret.


I nogle tilfælde kan man gennemføre en allergitest for at finde ud af, hvad der udløser eksemen, men i første omgang kan man starte med at forebygge eksemen.

Når skaden er sket
Der er også hjælp at hente blandt de mange eksempræparater på markedet.
De fleste produkter indeholder stoffet kortison, som ved langvarig brug kan føre til fortyndet hud og gøre huden ekstra følsom.

Det mindre skrappe produkt Dexem er også en mulighed. Dexem lindrer den generende kløe, neutraliserer skadelige bakterier og forebygger nye infektioner i huden uden brug af kortison.

Dexem kan købes på apoteket og findes i tre varianter både til børn og voksne og koster mellem 89,50 og 149,00 kroner.

Læs også:

Guide til mere økologi

Karry hjælper de små grå

Forurenede bær under lup

Kilder: NEPA undersøgelse 2008, Sundhedsmagasinet.dk, Antula Healthcare

Læs også