https://imgix.femina.dk/media/142ae51178ef4c25bce267f76caaaac6.jpg
Krop & velvære

10 genveje til vintervelvære

12. januar 2011
af Lise Grosmann
Foto: Bo Lynge m.fl.
Lad din egen krop redde dig fra vinterdepression ved at behandle den godt

Endorfin, melatonin, serotonin, dopamin - vores krop er en ren "drugstore" af hormoner og signalstoffer, der kan sprede lykke og velvære, blot vi får lært at trykke på de rigtige knapper.

1 Søvn
Sørg for at få otte timers søvn, og lad det helst omfatte timerne mellem kl. 24 og 06 - det er dér, krop og sind regenererer.

2 Sex
Lykkehormonerne myldrer i kaskader efter god sex.

3 Motion
"Runners high" er den rene og skære endorfinrus. Så på med løbe- eller traveskoene!

4 Lys
Vores indre ur er styret af lys og mørke, så sørg for at være ude ofte, og kom i mental balance.

5 Lyd
Undgå støj, det stresser. Søg naturens lyde og/eller musik/lyd med beroligende virkning på krop og sind.

6 Mad
Modne bananer og kartofler er rigtig humørmad (øger hjernens indhold af serotonin). Lignende effekt kan opnås med gulerødder, rosiner, ærter, æbler og appelsiner. Også grov mad er glad mad og godt for blodsukkeret og immunforsvaret. Og så er kakaoholdig chokolade både hjerne- og hjerte- "stuff ". Husk også tilstrækkeligt med vand - så flyder tankerne bedre.

7 Farver
Dosér farver efter behov: Orange fremmer glæde og sjov, rød vitalitet, grøn balance og blå fremmer afslapning.

8 Duft
Mange blomsterdufte skaber følelse af velvære - f.eks. virker lavendel beroligende, orangeblomst stimulerende, rose afbalancerende.

9 Massage
I vores hud sidder nervetråde, der blot venter på en kærlig hånd til at sprede velvære i krop og sind - hånden behøver såmænd blot at være din egen - så giv dig god tid, når du smører dig ind med dit yndlingsbodyprodukt.

10 Meditation
Åndedrætsøvelser, yoga og meditation er som medicin, hvis sindet er trist og uroligt og kroppen træt. Kombinér gerne med lyd, duft og farve som hjælp til at få skabt balance i tingene.

Læs også