hvad er kighoste
Sundhed

Kramper

4. december 2008
af Ulla Nielsen
To-tre procent af alle børn under skolealderen får kramper i forbindelse med høj feber.Et anfald består typisk i, at barnet mister bevidstheden,

To-tre procent af alle børn under skolealderen får kramper i forbindelse med høj feber.
Et anfald består typisk i, at barnet mister bevidstheden, bliver stiv i kroppen, hvorefter der kommer rykvise trækninger i arme og ben. Barnet vender det hvide ud af øjnene og bliver blå om læberne.
Som regel varer feberkramper et par minutter og forsvinder så af sig selv. Herefter vil barnet som regel gerne sove.
Kramperne ser drabelige ud, og de fleste forældre bliver svært forskrækkede. Men kortvarige kramper giver ingen mén.
Barnet skal dog til læge akut, hvis det har feberkramper, da man vil sikre sig, at der ikke er noget andet i vejen.
Hvis ens barn har haft feberkramper, får man instruktion i, hvad man skal gøre, hvis det sker igen. Man får også udleveret medidicn, som man skal give barnet, næste gang det får feber, så man kan holde feberen nede og dermed forebygge kramperne.
Det er usundt for hjernen at have mange krampetilfælde. Nogle børn får de såkaldte hysteriske kramper: Barnet slår sig eller bliver rasende og skal netop til at skrige. Holder i stedet vejret og bliver slapt og blegt og har et par trækninger i arme og ben, før det atter kommer til sig selv.
Disse tilfælde kræver ingen behandling. De forsvinder af sig selv omkring treårs alderen.
Kramper bør dog altid få en til at søge læge, da det er nødvendigt at finde ud af, om der er en naturlig eller en sygelig årsag.

Læs også:
Feber
Sundhedsplejerske

Læs også