kosttilskud
Krop & velvære

Kosttilskud: Hvilke er nødvendige?

2. februar 2022
af Redaktionen
Foto: Unsplash
Hvad er kosttilskud? Og har din krop brug for kosttilskud? Det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige anbefalinger til kosttilskud. Her får du en oversigt over de mest almindelige kosttilskud, og du kan blive klogere på, om de kan gavne din krop.

Hvad er kosttilskud? Hvor meget kosttilskud skal man tage? Er det nødvendigt at spise kosttilskud?

Når det kommer til kosttilskud er der et hav af spørgsmål og ikke mindst masser af gode råd at finde. Det er derfor ikke altid lige nemt at finde ud af, hvad de forskellige kosttilskud bidrager til - og er godt for.

Vi har derfor samlet en guide til de mest populære kosttilskud, og hvor meget kosttilskud du egentlig bør tage.

Hvad er kosttilskud?

Et kosttilskud er en kilde til nærringstoffer, hvis formål er at supplere din almindelig daglige kost.

Kosttilskud er gavnligt for din krop (i rette mængder) da de indenholder mineraler og vitaminer, der hjælper til at styrke blandt andet kroppens immunforsvar.

Lovmæssigt betragtes kosttilskud som mad, da det er et suppplement til din kost. Imens store mængder af kosttilskud betagtes som lægemidler.

Kosttilskud skal ikke forstås som et supplement, der kan kurere smerter og skavanker, men derimod et supplement, der kan være medvirkende til at lindre eventuelle smerter eller helbredsmæssige problemer.

Ifølge netdoktor.dk anslås det, at der er omkring 1.000 forskellig slags kosttilskud.

Nogle kosttilskud er dog mere kendte og udbredte end andre.

Fire almindelige kosttilskud

  • D-vitamin

Solskinsvitaminet er kommet meget i fokus de seneste år, og flere læger anbefaler det nu. Der kommer hele tiden nye studier, som viser, hvor mange fordele der er ved D-vitaminet.

Især om vinteren er det noget, de fleste danskere mangler. Det er meget antiinflammatorisk og styrker immunforsvaret markant. Desuden har det vist forebyggende effekt på flere kræftformer, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

  • Omega-3 (fiskeolie)

Omega-3 er mindsker risikoen for en hel række sygdomme, blandt andet hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Det virker blodfortyndende, mindsker inflammation, styrker immunforsvaret, hjernen og leveren, stabiliserer blodsukkeret og fugter din hud indefra.

Desuden kan vores krop ikke selv kan danne omega-3, og det er ret svært at spise sig til tilstrækkelige mængder, så et tilskud er en rigtig god idé. Du optager bedst omega-3 sammen med protein, så hvis du ikke får meget protein til morgenmad, kan du medfordel tage det om aftenen.

Tag gerne omega-3 flydende, og gå altid efter god kvalitet.

  • Magnesium

Magnesiumcitrat er en af de nyere spillere på banen for de kosttilskud, som flest af os mangler – og som gør størst forskel. Det er nødvendigt, for at vi kan optage kalk, D-vitamin og zink.

Det hjælper til at regulere blodsukker og hjerterytme, giver bedre søvn og hjælper sportsfolk til at undgå kramper og smerter i musklerne.

  • Multivitamin

En god måde at sikre på, at der ikke er huller i din vitaminbalance. De fleste af pillerne på markedet indeholder dog meget lave doser, og mange i helsebranchen vælger at købe deres i udlandet, hvor de fås i markant højere doser. Men køber du dem i helsekostbutikker frem for i supermarkeder, går du ikke helt galt i byen.

Kilde: Netdoktor.dk

Hvilke kosttilskud er nødvendige?

Det er forskelligt fra person til person, hvilke kosttilskud der er direkte nødvendige. Du kan have forskellige smerter eller ubehag der gør, at kosttilskud muligvis vil lempe dine smerter.

Herunder kan du danne dig et overblik over, hvilke kosttilskud der kan være nødvendige. Husk altid at rådføre dig med din læge, inden du starter på at indtage kosttilskud.

kosttilskud

Kosttilskud ved kraftig menstruation

Har du meget kraftig menstruation, eller får du ikke ret meget kød, kan et kosttilskud med jern være nødvendigt. Mange kvinder lider af jernmangel, hvilket kan føre til træthed, bleghed, og du kan føle dig uoplagt.

Du kan også gå den mere naturlige vej og spise mere indmad, kød, bælgfrugter, havregryn, æg og kartofler. Så kan du undgå at skulle tage kosttilskud.

Kosttilskud ved kalkmangel

Mange danske kvinder får ikke nok D-vitamin uden kosttilskud. Vitaminet hænger tæt sammen med optagelsen af kalk og jern.

D-vitamin dannes i huden, når vi får sol, men med de solskinstimer, vi har i Danmark, kan dette godt blive et problem, og det kan blive nødvendigt at tage D-vitamin i kosttilskud.

D-vitamin er at finde i fede fisk, æg, lever og avocado. Pas dog på med overdosering, da dette kan afkalke knoglerne.

Er du over 60 år, kan du muligvis have gavn af et kosttilskud af kalk. For at optage kalk er det nødvendigt at få nok D-vitamin samtidig. Ældre kvinder kan have gavn af et kosttilskud med jern, da dette er med til at styrke knoglerne.

grønsager kosttilskud

Når du er over 60 år, har du større risiko for at udvikle knogleskørhed, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på dit indtag af kalk og D-vitamin.

Men pas på ikke at kaste dig ud i et overforbrug af kosttilskud med kalk. Det kan føre til jernmangel, da kalk hæmmer optagelsen af jern i tarmen.

Det gælder derfor om at få nok, men ikke for meget. Udover kosttilskud i tabletform findes kalk i mælkeprodukter, ost, fisk, gryn, grønne grøntsager, brune og hvide bønner, mandler og sesamfrø.

Kosttilskud til gravide, veganere eller ved sygdom

Ifølge Arne Astrup, der er professor inden for idræt og ernæring ved Københavns Universitet, så er kosttilskud ikke nødvendige, hvis du dagligt spiser en varieret kost.

Men han påpeger, at det i nogle tilfælde kan være en gode en god ide at tage kosttilskud, hvis du eksempelvis planlægger at blive gravid, eller du allerede er det.

I disse tilfælde så er der god grund til at tage et kosttilskud af folinsyre og jern.

Din livsstil påvirker naturligvis også dine behov for vitaminer, og vælger du for eksempel at være vegetar eller veganer, skal du være ekstra opmærksom på din kost, og det kan være nødvendigt at tage kosttilskud.

– Er du veganer, indtager du ikke animalske fødevarer også begynder man at mangle forskellige næringsstoffer, der er i kød og mejeriprodukter. Derfor vil du som veganer eller vegetar have gavn af kosttilskud, siger han til DR.

Udelukker du store dele af din kost eller er syg, kan der også være god grund til at tage kosttilskud og diverse vitaminer og mineraler.

Overordnet set bliver de fleste personer dækket ind via deres kost.

Vælger du at tage et kosttilskud efter at have rådført dig med din læge, er det vigtigt at følge dosis for kosttilskud, da både for lidt og for meget kan have uønskede følgevirkninger.

– Det gælder om at finde den gyldne middelvej, da man kan blive overdoseret med vitaminer. Der er her en risiko for, at det gør tingene værre.

Nogle vitaminer i kombination øger rent faktisk risikoen for kræft, forklarer Arne Astrup til DR.

Vejledning til indtagelse af kosttilskud

Ifølge Fødevarestyrelsen får de fleste mennesker nok vitaminer og mineraler gennem deres kost. Det betyder, at de fleste ikke har behov for ekstra supplement i form af kosttilskud, hvis du følger de officelle kostråd.

Fødevarestyrelsen anbefaler primært, at børn og voksne som udgangspunkt ikke tager kosttilskud bortset fra D-vitamin med mindre, at man ved undersøgelse hos lægen oplever mangel af forskellige former for vitaminer eller mineraler.

Derudover anbefaler de, at man altid læser indlægssedlen og ikke indtager mere end den anbefalet dosis af kosttilskud.

I videoen kan du blive endnu klogere på kosttilskud

Kilder: Netdoktor.dk, Altomkost.dk og DR Nyheder

Læs også