madspild
Træning og kost

Madspild - derfor skal du smide (endnu) mindre mad i skraldespanden

16. maj 2016
af Christina Bølling og Stine Troense
Foto: Pantherstock
I marts åbnede Wefood i København, Danmarks første butik med overskudsmad, og de sidste fem år er danskerne begyndt at smide 25 % mindre mad ud. Her er flere tips, før du åbner låget til skraldespanden. Se her, hvordan du undgår madspild
Hvert år smider vi samlet over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist, ifølge organisationen Stop Spild Af Mad. Men sådan behøver det ikke at være, for det er forholdsvis nemt at ændre på vanerne. Og gevinsterne er mange, både for dig og for samfundet.

Derfor skal du reducere madspild

Du siger det måske til dine børn eller har selv hørt det som barn: At vi skal tænke på de sultne børn i Afrika. Og det er lige, hvad vi bør. På verdensplan dør nemlig over 15 millioner børn af sult om året, mens en tredjedel af verdens mad går til spilde. Og gør vi ikke noget nu, er der ifølge organisationen Stop Spild Af Mad ikke mad nok til alle på kloden i 2050. Hvis vi alle gør en stor indsats for at reducere madspild, er det et skridt på vejen til at få løst fødevaremanglen i den tredje verden, og i det hele taget få omfordelt ressourcerne. Når vi reducerer madspild, er vi også med til at begrænse CO₂-udslippet, hvorved drivshuseffekten og dermed den globale opvarmning bremses. På det nære plan kan en gennemsnitsfamilie spare cirka 7.00 kr. årligt på madindkøb, og det vil pynte på ethvert madbudget. Du bliver måske ikke selv sund af at minimere madspild på samme målbare måde, som hvis du er overvægtig og går ned i vægt, eller hvis du pludselig kan løbe en kilometer længere, end du plejer. Men med lidt god vilje kan man sige, at du gør en god gerning, når du reducerer dit madspild. Og gode gerninger gavner vores sundhed, fordi de får hjernen til at frigive mere dopamin. Det er et slags belønningsstof, som giver os god samvittighed og får os til at føle glæde og velbehag. SE OGSÅ: Vi har lavet en madplan for en familie på 4 til en hele uge, hvor vi har sat fokus på madspild. Få alle opskrifterne og en indkøbsliste her

UNDGÅ MADSPILD - SÅDAN GØR DU

Planlæg Lav en madplan til en uge og skriv en indkøbsliste ud fra den. Fald ikke for ”3 for 2’s pris”, hvis du kun spiser én . Opbevar klogt Har du købt for store mængder kød, brød osv., kan du dele maden op i passende portionsstørrelser og fryse den ned Sæt etiketter med dato og indhold på varerne i din fryser Hold orden i dit køleskab, de ældste fødevarer skal stå forrest Tag ikke hul på for mange varer på én gang Tænk i portioner Laver du altid for meget spaghetti, ris, bulgur og kartofler? Tænk over, hvor store portionsstørrelser du skal lave, inden du køber ind og laver maden. Genbrug madrester Frys ned, og sæt på køl Brødrester kan genbruges som ymerdrys eller croutoner Pastarester kan ryge i en salat Risrester kan bruges i frikadellefars Kartofler kan være pålæg på madpakken TIP! Flere gode råd og opskrifter med rester på altomkost.dk

Læs også