https://imgix.femina.dk/media/b79011ea8083455f8153c75b2fe57d2b.jpg
Træning og kost

Hold fast i din motivation

6. april 2010
af Mette Flindt, personlig træner, SlankeDoktor.dk
Du har besluttet dig for at løbetræne. I starten går det fint. En uge, to uger og alt er stadig fint. Men efter tre uger begynder du måske at kede dig og det er hér, du skal benytte dig af følgende 10 gode råd

1. Vær realistisk
Sænk ambitionsniveauet en kende. Er du utrænet i løb, bør du glemme alt om at løbe en maraton efter få måneders træning. Husk på, at det kan tage mange måneder at vænne kroppen til at løbe. Lyt til kroppens signaler. Smerter er et tegn på, at noget er galt, så tillad dig selv at holde en pause ved småskader.

2. Planlæg forud
Indbyg løb som en fast bestanddel i træningsprogrammet - fx således, at du løber på bestemte dage. Det skulle gerne medføre, at du kommer ud på dine ruter på dage, hvor du måske ikke lige gider.

3. Tænk positivt
- også selv om bentøjet er lidt ømt i starten (alle får lettere ømhed i begyndelsen). Tænk på, hvor sundt og godt løberiet er for dit udseende og velbefindende.

4. Gode sko
Valget af sko er kolossalt vigtigt, idet de fleste skader skyldes dårligt fodtøj. Mange løbere vrikker enten indad eller udad på fødderne. Derfor er det vigtigt, at du køber fodtøj, som passer til lige netop din fod. Prøv løbeskoene, mens ekspedienten er til stede og kan vejlede dig. Prøv at løbe et par runder i butikken, hvis det er muligt.

5. Variér ruten
En af de største fejltagelser, mange løbere begår, er, at de altid løber den samme rute. Resultatet er, at de efter nogen tid keder sig og mister lysten til at løbe. Derfor: Variér ruten, så du altid har nogle nye oplevelser at se frem til!

6. Løb med andre
Det er lettere at springe løbeturen over, når du skal ud alene - især på en kold og blæsende aften, hvor kæresten lokker med videofilm og varme popcorn. Men har du en aftale med en kammerat, så forpligter den.

7. Kampen mod sidestik
Sidestik rammer mange løbere, og det skyldes som regel, at du har spist for tæt på træningen eller at vejrtrækningen er ugunstig. Det er vigtigt at trække vejret rytmisk og at ånde kraftigt ud.

8. Spis rigtigt
Det sidste måltid før turen bør ligge senest to timer inden træningen. Og det skal være letfordøjelige kulhydrater som fx en banan, nogle rosiner eller et stykke hvidt brød med honning.

9. Drik nok væske
Du kan tabe op til to liter væske i timen, når du løber. Og er kroppen i væskemangel, daler dens fysiske ydeevne. Af samme grund er det vigtigt at tanke tilstrækkeligt op. Løber du på motionsplan og dermed ture på under halvanden times varighed, er det bedst, at du holder dig til vand. Under varme forhold og på lange træningsture kan det være en god ide at snuppe en energidrik, der dels indeholder lidt salte og dels forsyner musklerne med brændstof.

10. Lægetjek
Er du over 30 år, og er det mange år siden, du sidst har dyrket sport, kan det være en god idé at lægge ud med et helbredseftersyn hos lægen for at undgå eventuelle ubehageligheder.

RELEVANTE LINKS

Løbeskole

https://imgix.femina.dk/legacy/media/911a046aef8c4ac984e16368a098f8e7.jpg

Læs også