https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/baby-der-skraaler-pga-kollik/2012-34-overlev-kolik-prim.jpg
Sundhed

Kolik

1. marts 2005
af Ulla Nielsen
En del spædbørn får uforklarlige skrigeture, fra de er to-tre uger gamle. Det kalder man bredt for kolik, som betyder "luftpassage i tarmene".Den

En del spædbørn får uforklarlige skrigeture, fra de er to-tre uger gamle. Det kalder man bredt for kolik, som betyder "luftpassage i tarmene".
Den medicinske definition på kolik er imidlertid utrøstelig gråd, der optræder i de første tre levemåneder, som varer mere end tre timer pr. dag, og som optræder mere end tre dage om ugen.
Der er dog masser af børn, der har hyppige og voldsomme skrigeture, og som man populært kalder kolikbørn. Der har gennem tiderne været mange teorier om, hvorfor nogle børn skriger sig gennem de første tre måneder af deres liv. Nogle mener, at "kolik" handler om et umodent tarmsystem, andre om at fødslen kan have forskubbet nerver i barnets ryg og nakke, og at dette gør ondt. Atter andre mener, at de såkaldte skrigebørn er meget følsomme eller meget aktive børn, der reagerer stærkt på de mange nye indtryk i tilværelsen. Endelig er der de, der mener, at skrigebørn ofte er overtrætte børn, der ikke har lært at finde ro.
For forældre er det vigtigste, at man først og fremmest får barnet undersøgt hos en læge for at sikre sig, at barnet ikke fejler noget. At barnet trækker benene op under sig og krummer sig sammen, behøver ikke betyde, at det er maven, det gør ondt i. Sådan reagerer spædbørn på alle former for smerte og ubehag.
Hvis barnet ikke fejler noget, kan det være en god idé at se på barnets spisevaner. Er det meget forslugent, kan skrigeturene handle om simpelt mavekneb, og så kan det måske hjælpe at have barnet mere opret, når det dier, og at hjælpe barnet med at få bøvset.
Nogle børn spiser simpelthen mere, end de har brug for. Et sådant barn kan få ondt i maven af for megen mad, hvorpå han forveksler smerten med sult - og spiser endnu mere. Hvis man har mistanke om, at ens barn beder om mad for trøst og ikke for sult, kan det være en idé at forsøge med en sut eller med anden form for trøst, så man kan få brudt en ond cirkel.
Hvis man har et uroligt barn, der kun sover kort tid ad gangen, kan det være et forsøg værd at lade barnet ligge, når det vågner og sætte sig med en hånd på barnets mave og forsøge at synge eller snakke det i søvn igen.
Nogle forældre oplever, at de får god hjælp mod skrigeturene hos zoneterapeuter og kiropraktorer.
Det er ekstremt belastende at have et spædbarn, der græder mere eller mindre utrøsteligt mange timer hver dag. Som forældre er I nødt til at hjælpe hinanden, dele opgaverne og ikke mindst samværet med barnet, så I kan få lov at hvile jer på skift. Tag samtidig imod aflastning og al den hjælp, I kan få, fra familie og venner - og køb jer evt. til lidt rengøringshjælp.
Et af de seneste råd til spædbørn, der skriger, er sukkervand. Man giver barnet 5 ml. sukkervand lavet af 1 deciliter vand og 10 gram rørsukker, som koges sammen og afkøles. Kan stilles i køleskab til næste "tilskud". Væsken gives, inden barnet spiser eventuelt på en teske. Snak med sundhedsplejersken eller jeres læge.

Læs også:
Allergi
Eksem

Læs også