Sundhed

Klør næsen?

af Anne Catherine Færgemann 31. marts 2009
foto: colourbox
Foråret er højsæson for nys, kløe og røde øjne. Op mod 30 procent af danskerne lider af overfølsomhedssymptomer. Det kan være over for alt fra mad til farvestoffer, husstøvmider og pollen. Men hvorfor får vi det, og hvordan stopper vi den løbende næse?

Allergi Hvad: Nysen, vejrtrækningsproblemer og hudkløe er typiske allergiske reaktioner.Hvordan: Allergi kan opstå ved kontakt med alt fra mad til pollen, hestehår, husstøv eller skimmelsvamp.Hvorfor: Kroppens immunforsvar er konstant på vagt. Hos personer med allergi er det mere følsomt end hos andre. Spiser eller indånder allergikeren noget, krop­pen ikke kan tåle, begynder dens immunforsvar at beskytte den mod de "farlige" substanser. Reaktionerne opstår, fordi kroppen danner IgE antistoffer ved kontakt med det stof, den reagerer på. Yderligere vil stoffet histamin dannes. Det er et aktivt stof som i selv små mængder kan give symptomer. Histaminudskillelsen tiltrækker flere immunceller til det angrebne område, så der skabes en irritationstilstand, som skaber betændelse. Bliver man konstant udsat for denne proces, vil man opleve perioder med kroniske allergisymptomer som astma og eksem. Histaminudskillelsen kan også give muskelsammentrækning i luftvejene, og i værste tilfælde kan histamin udløses i blodet og få blodtrykket til at falde drastisk. Det skaber et anafylaktisk chok, hvor luftvejene lukkes helt, og man ikke kan trække vejret. Det er livstruende, hvis man ikke får behandling.Undersøgelser: Allergi undersøges typisk ved en priktest. Med små stik påføres huden forskellige allergener, dvs. kendte allergifremkaldende emner. I løbet af kort tid kan det ses, om du har allergi. Der kan ses falske, positive reaktioner, hvorfor resultatet af prik­testen ikke altid er endegyldigt. Der kan også tages en blodprøve. Prøven kaldes en RAST-test og undersøger typisk, om du danner IgE-antistoffer mod de mest gængse allergener: birk, græs, bynke, hund, kat, hest, husstøvmider og skimmelsvampe.Behandling: Den typiske behandling går primært ud på at undgå kontakt med det, du reagerer på. I samråd med en læge kan du blive anbefalet medicinsk behandling, som redu­cerer de allergiske symptomer.Hvad kan jeg selv gøre: Du kan som supplement til behandlingen over­veje, om der er problemstillinger, som måske påvirker dit helbred. Det kunne være, om du spiser sundt nok, har forsinkede allergier eller mangel på essen­tielle næringsstoffer, herunder fedtsyrer og D-vitamin.

Astma Hvad: Hoste, hvæsende vejrtrækning og følelsen af ikke at kunne trække vejret er typiske symptomer på astma.Hvordan: Astmaanfald kan fremprovokeres af mange forskellige faktorer. Et anfald kan eksempelvis udløses af virus i luftvejene, husstøv, dyre­hår, cigaretrøg, kemikalier som klorin, kold luft eller sågar et godt grineanfald.Hvorfor: Astma skyldes betændelsesreaktioner i luftveje og slimhin­der. Luftvejene er mere følsomme, og musklerne kan trække sig sammen ved selv den mindste provokation, så der vil udløses et astma­anfald. Årsagen til, at man udvikler astma, er til dels arvelighed, men usund kost med stort indtag af f.eks. sukker og hvidt mel, ekstrem renlighed, om man er født ved kejsersnit og muligvis mangel på motion kan spille ind. Mange med astma lider samtidig af allergi. Udviklingen af astma hos børn kan påvirkes af mo­derens kost under graviditeten og af kosten i de tidlige barneår. Undersøgelser viser, at optimalt D-vitamin niveau hos den gravide kan reducere risikoen for udvikling af astma med helt op til 40 procent hos børn i 3-5 års alderen. D-vitamin er bl.a. vigtigt for udviklingen af immunsystemet og lungerne hos fosteret. Samtidig er der studier, hvor lavt indtag af E-vitamin, zink og igen D-vitamin hos den gravide viser en øget risiko for udvikling af astma og hvæsende vejrtrækning hos børn. Fiskeolier er der en del kig på i forhold til reduktionen af astma hos voksne. Dette skyldes fiskeoliens betændelsesdæmpende virkning. En stor undersøgelse fra 2007 viste, at et moderat fiske­indtag beskytter mod astma. Yderligere ses, at tilskud af fiske­olie til moderen under graviditeten kan være et lovende redskab i forebyggelsen af astma hos barnet. Endelig spiller amning samt indtagelse af mælkesyre­bakterier en væsentlig rolle i forebyggelsen af astma.Undersøgelse: Du bliver undersøgt via egen læge. Lungefunktionsundersøgelser og allergitester kan være en del af undersøgelsesrutinen.Behandling: Den typiske behandling går ud på at leve sundt og undgå det, der provokerer an­fald, f.eks. røg, samt det, man er allergisk overfor. Yderligere kan der behandles med binyrebarkhormon, da det kan hæmme betændelse. Ved anfald gives medicin som udvider luftvejene.

Hvad kan jeg selv gøre: Overvej, om du spiser sundt nok med lavt indtag af sukker og andre hurtige kulhydrater, får dyrket nok motion, eller om du indtager tilstrækkeligt med astmavenlige næringsstoffer, herunder fedtsyrer, probiotiske bakterier og D-vitamin? Stop ikke brug af astmamedicinen uden at have talt med din læge først. Selvom du eller dit barn oplever symptomfrihed, kan I stadig have astma, hvilket på længere sigt kan nedsætte lungefunktionen. Få kontrolleret din astma 1-2 gange om året.

Antal danskere med overfølsomhed:• 1,5 millioner har en eller flere overfølsomhedssygdomme• Ca. 300.000 har astma• 750.000 voksne har høfeber• 20 % af alle børn har børneeksem - 2 % har det fortsat som voksne• 15 % voksne har kontaktallergi• 5-7 % voksne har fødevareallergi• 14 % voksne har husstøvmideallergi• 3,2 % voksne har skimmelsvampeallergi

Kilde: Astma-Allergi Forbundet

Teksten er fra bogen "Er det noget du har spist" af Catherine Færgemann fra forlaget Olivia.

Deltag i konkurrencen om at vinde bogen "Er det noget du har spist" her på mama.dkLæs også:Astma og graviditetBakterier og astma