https://imgix.femina.dk/media/c955633091ea466c95a051d4588d2a62.jpg
Sundhed

Kemi i nyt tøj er ikke for børn - eller voksne

13. september 2011
af Redaktionen
Nyt tøj, sengetøj, håndklæder og andre tekstiler kan indeholde mange forskellige kemikalier, som dit barns hud ikke har godt af at komme i nærkontakt med. Huden er nemlig kroppens største organ, og det giver en stor kontaktflade mellem dit barn og tøjet.

Derfor er Miljøstyrelsen her i efteråret ude med en ny kampagne med gode råd til, hvordan man bedst undgår at komme i kontakt med kemikalierne.

"Det enkelte stykke tøj behøver ikke i sig selv at udgøre en sundhedsrisiko, men da børn i forvejen dagligt udsættes for kemikalier fra eksempelvis indeklima, legetøj og plejeprodukter, så er der god grund til at minimere barnets kontakt med kemikalier i tekstiler. Det gøres nemt ved at vaske tøj og andre tekstiler inden brug. På den måde nedsættes det samlede kemikalietryk", siger Louise Fredsbo Karlsson fra Miljøstyrelsens Kemikalieenhed.

Miljøstyrelsen anbefaler derfor, at man går efter tekstiler med de officielle miljømærker, Svanen eller Blomsten, og under alle omstændigheder altid husker at give tøjet en tur i vaskemaskinen inden brug, så overskydende farvestoffer, formaldehyd, optisk hvidt og hvad der ellers kan gemme sig i tekstilerne, bliver vasket ud. Du kan også se efter sundhedsmærket ØKO-tex, som tager højde for, at der ikke er sundhedsskadelige kemikalier i de færdige tekstiler.

"Det er dog ikke alle kemikalier, der forsvinder efter en vask. Det gælder f.eks. med hensyn til ftalater i PVC tryk. Derfor anbefaler vi, at man går uden om tøj med plasttryk lavet af PVC, som oftest er blødgjort med ftalater," siger Louise Fredsbo Karlsson. Tøj mærket med Blomsten og Svanen må ikke indeholde ftalater.

En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at forældre til børn i 0-2 årsalderen er lidt bedre end resten af befolkningen til at tænke på sundhed og miljø, når de køber nye tekstiler, men det holder ifølge resultaterne fra undersøgelsen op igen, når børnene bliver lidt ældre.

"Det er ikke kun de små børns tøj, der skal vaskes inden brug, for det er bestemt heller ikke godt for hverken de store børn eller resten af familien at være i nærkontakt med kemikalier. Gør det til en god vane at følge kampagnens råd - også til resten af familien", opfordrer Louise Fredsbo Karlsson.

Læs mere om kampagnen og de gode råd her

For yderligere information:

Louise Fredsbo Karlsson

Dyrlæge

Kemikalier

Direkte tlf.: (+45) 72 54 45 49

E-mail: lofan@mst.dk

Gå vinteren i møde med styr på både gaderobe og pengepungen! Find din rabatkode til Zalando, og spar penge imens du shopper! zalando rabatkode

Læs også:
Kemiknuseren
Danske børn vokser op i kemi dampe

Læs også