influenza eller vaccine
Sundhed

Influenza eller vaccine?

1. januar 2022
af Redaktionen
Udgivet første gang 24. oktober 2012. Foto: Unsplash
Hvert år kan man få en ny vaccine mod influenza, men hvornår er det en god idé at tage vaccinen, og hvem hjælper den bedst? Få svaret her.

Når influenzasæsonen rammer, smutter en del af befolkningen på ufrivillig ferie uden dynen med smertestillende, lommetørklæder og varm te inden for rækkevidde.

Måske har du overvejet at få en vaccine mod at blive ramt af influenzaen og sikre dig, at du ikke bliver syg?

Læs mere om vaccinen her, og hvornår du bør tage den.

Sådan fungerer vaccinen

Influenzavirus rammer særligt danskerne i vinteren, og virussen går særligt i luftvejene. Man vil kunne opleve feber, hoste, løbende næse, muskelsmerter og hovedpine.

Virussen muterer fra år til år, og det betyder også, at der hvert år kommer en ny vaccine.

Vaccinationen nedsætter risikoen for at blive smittet og den nedsætter også risikoen for indlæggelse eller død som følge af influenza.

I influenzavaccinen er der overflade proteiner, der aktiverer immunsystemet, så der dannes antistoffer.

Hvis man har overfølsomhed overfor hønseæg eller kyllingeprotein anbefales det, at man ikke bliver vaccineret.

Vaccinen bliver nemlig fremstillet ved at dyrke virussen i et hønseæg. Den færdige vaccine er dog oprenset, men kan stadig indeholde spor af hønseæg.

Hvem anbefales at blive vaccineret?

Ifølge sundhedsstyrelsen så anbefales det at blive vaccineret, hvis man er i risikogruppen under influenzaepidemier. Hvis du er midaldrende, ung og rask, så behøver du ikke tage vaccinen.

Du kan være i risikogruppen, hvis du:

  • Har diabetes 1 eller 2.
  • Har medfødt eller fået immundefekt.
  • Har kronisk lever- og nyresvigt.
  • Har kroniske lungesygdomme.
  • Har hjerte- og karsygdomme.
  • Er fyldt 65 år og nedsat immunforsvar.
  • Er gravid i 2. eller 3. semester.
  • Er i samme husstand med personer, der er særligt udsat for influenza.
  • Arbejder som sundhedspersonale i særlige funktioner.

Kontakt din egen læge, hvis du er i tvivl om, du er i risikogruppen.

Hvad tid på året skal man få vaccinen?

Hvornår er det så en god ide at få vaccinen? Influenzaepidemierne er oftest på sit højeste over vinteren. Derfor er det en god ide at få en vaccine i perioden mellem oktober og december, for at virkningen er optimal.

Kan man få vaccinen, når man er gravid?

Sundhedsstyrelsen anbefaler også at blive vaccineret mod influenza, når man er gravid. Vaccinationen skal sikre, at det kommende barn er beskyttet mod sygdomme i de første levemåneder.

Hvis du er i tvivl om, hvordan det foregår, så kan du læse mere i artiklen herunder. Her giver Søren Brostrøm svar på spørgsmål, man må have om vaccinen som gravid.

Hvor kan man få vaccinen?

Du kan få influenzavaccinen hos din læge. Herudover har nogle kommuner også vaccinationstilbud, og en række apoteker tilbyder også vaccinen. Du kan desuden også tjekke op på, om din arbejdsplads tilbyder vaccinen.

Influenzavaccine vaccine

Er influenzavaccinen gratis?

Hvis du er fyldt 65 år, gravid i 2. eller 3. semester, lever med en kronisk sygdom eller på anden vis er i risikogruppen, så kan du blive vaccineret gratis.

Dækker vaccinen mod sygdom?

Vaccinen er ikke 100 procent dækkende mod influenzavirus, men den har en beskyttelsesgrad på 70 til 90 procent hos yngre raske, mens den har en beskyttelsesgrad på cirka 60 procent hos ældre.

Man skal desuden huske på, at selvom man har fået influenzavaccinen, så kan man stadig blive ramt af anden sygdom. Man kan også få influenza-lignende symptomer, der ikke skyldes influenza.

Bivirkninger ved vaccinen

Som skrevet tidligere indeholder influenzavaccinen overfladeproteiner, der går ind og sætter gang i immunforsvaret, så det kan danne antistoffer. Overfladeproteinerne er inaktive, hvilket betyder at man ikke kan få influenza af vaccinen.

I en til to dage efter vaccinen vil man dog kunne opleve ømhed, hvor man er blevet stukket Man kan også opleve let feber, hovedpine eller utilpashed.

Kilder: Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Apotek.dk, Borger.dk

Læs også