https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Hvor mange gange må jeg få kejsersnit

2. marts 2005
af Ulla Nielsen
Jeg er en kvinde på knap 38 år, der gerne vil have et femte barn. Jeg har fire børn i alderen knap 20, knap 19, 15, 2 år og ni måneder. Den næstældste

Jeg er en kvinde på knap 38 år, der gerne vil have et femte barn. Jeg har fire børn i alderen knap 20, knap 19, 15, 2 år og ni måneder. Den næstældste er taget ved et planlagt kejsersnit, fordi han lå forkert, og moderkagen lå og spærrede. Den yngste søn er også taget ved kejsersnit, denne gang var det ikke planlagt. Han lå dog forkert i lang tid, vendte sig til sidst. Jeg gik 18 dage over tiden og blev sat i gang med vefremkaldende medicin. Hans hoved lå ikke helt perfekt, og jeg kunne ikke presse ham ud. Han fik det værre under fødslen - jordemoderen og lægen skønnede, at det var bedst med et kejsersnit.

Nu er mit spørgsmål: Er det forsvarligt at blive gravid igen? Kan jeg uden skade få et kejsersnit, hvis dette bliver nødvendigt? Jeg vil helst føde normalt. Min svigermor, der er gammel sygeplejerske, mener, det er uansvarligt og med fare for mit liv, hvis vi vælger at få endnu et barn. Kan det passe?

Britta B.

Kære Britta B.
Der findes ingen regler for, hvor mange kejsersnit man kan tåle at få. Men det er sandt, at risikoen for, at livmoderen brister i forbindelse med en fødsel, stiger, hvis man tidligere har fået et eller flere kejsersnit. Desuden vil en ny fødsel efter et kejsersnit have en øget risiko for også at ende med kejsesnit.

Dermed ikke sagt, at din livmoder ikke kan tåle at blive gravid igen. Fødslen vil højst sandsynligt blive et planlagt kejsersnit for at skåne livmoderen for ve-arbejdet. Jeg vil råde dig til at få en tid hos en læge på den fødeafdeling, hvor du har født sidst. I din journal vil højst sandsynligt ligge en operationsbeskrivelse fra dine to tidligere kejsersnit. Ud fra disse kan han/hun vejlede dig med hensyn til risiko ved en kommende graviditet og fødsel.

Dorthe Taxbøl, jordemoder

Læs mere om kejsersnit her

Læs også