https://imgix.femina.dk/media/7270684bca34413f9c9eca4e139f9bbd.jpg
Sundhed

Hvert femte barn rammes af børneeksem

9. januar 2012
af Trine Fisker, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Forskning kan bane vejen for nye typer af forebyggelse og behandling af børneeksem

Hvert femte barn bliver ramt af børneeksem og ender med at døje med tør hud, rødmen, intens kløen og forskellige typer af sår, der ofte bliver inficeret med bakterier. Sygdommen er arvelig og forskere har længe formodet, at årsagen til eksemen skal findes i det, man kalder den genetiske opskrift på huden og i immunforsvaret.

Og nu har et stort og omfattende europæisk studie med dansk ledelse fundet flere genetiske beviser på, at denne antagelse er korrekt. Resultaterne af det omfattende studie, hvor man har fulgt 11.025 børn med eksem og 40.398 børn uden eksem fra hele Europa, kan nu være med til at bane vejen for nye typer af diagnoser, forebyggelse og behandling.

- Vi har længe haft hudbarrieren og immunsystemet under mistanke. Indtil nu, har vi ikke helt forstået de præcise cellulære og molekylære mekanismer, som får eksemen til at opstå, men vores ny studie viser, at der både er en hudbarriere- og en immunologisk genetisk komponent, forklarer professor i børnesygdomme Hans Bisgaard fra Københavns Universitet og Gentofte Hospital i en pressemeddelelse.

Vejen til ny behandling
Han er leder af forskningsenheden COPSAC (Copenhagen Studies on Asthma in Childhood), som er den forskningsenhed, der har ledet det omfattende studie, hvor 108 forskere fra 24 forskningscentre fra hele verden har samarbejdet.

Men selv om de mange forskere under dansk ledelse allerede nu er kommet langt, så ligger der stadig meget arbejde foran dem, hvis de skal finde frem til de præcise sammenhænge.

- At det nu viser sig, at der både er immunologiske og en hudbarriere-mæssige komponent i børneeksem giver rigtig god biologisk mening. Det flugter fuldstændigt med vores nuværende viden om mekanismen bag, fortæller Hans Bisgaard og fortsætter:

- Nu skal flere studier se nærmere på disse helt almindeligt forekommende genetiske variationer, så vi kan forstå præcis hvorfor og hvordan, de hænger sammen med eksem. Når vi har den forståelse og indsigt i den biologiske mekanisme, kan vi begynde at se på nye typer af diagnose, forebyggelse, behandling og måske en kur, siger han.

Kilde: Københavns Universitet

Lider dit barn af børneeksem, er der flere ting, du kan gøre for at holde eksemet i ro, så dit barn kan få en hverdag med så få gener som muligt. Find dem her

Læs også