https://imgix.femina.dk/media/1841600f3d7b487598341dba95b71a76.jpg
Sundhed

Hver femte barn lider af børneeksem

18. januar 2011
af Marie Tromborg, Alive.dk
Foto All over Press
Eksemramte børn bliver ofte mobbeofre, når de kommer i skole, fordi deres jævnaldrende tror, at eksem smitter eller skyldes dårlig hygiejne og usund kost.

Hvert femte barn har i kortere eller længere perioder atopisk eksem - også kaldet børneeksem. Og omtrent 30.000 børn og unge lider af psoriasis. Alligevel melder flere læger og patientforeninger om, at børn helt ned til børnehavealderen bliver udsat for ondskabsfuld mobning.

Kort om børneeksem

• 20 pct. af alle børn i Danmark får børneeksem og tallet er stigende. I 1960 havde kun 3 pct. af danske børn børneeksem. Man ved ikke, hvad stigningen skyldes.

• Børneeksem - eller atopisk eksem - giver tør, kløende og skællende hud. Huden mangler simpelthen de naturlige fedtstoffer, der limer hudcellerne sammen.

• Den kløende hud kan give barnet dårlig nattesøvn og koncentrationsbesvær. Samtidig kan det være psykisk belastende for barnet, at have en hud, der ser anderledes ud, og som andre måske opfatter som 'ulækker'.

• Børneeksem holdes nede ved at smøre huden flere gange dagligt med fed fugtighedscreme - uden parfume naturligvis. Blusser eksemet op, behandles barnet typisk med steroidcreme eller -salve.

• 10-15 pct. af dem, der har haft børneeksem i børneårene har stadig eksem som voksne.

• Næsten halvdelen af dem, der har haft børneeksem som børn, får håndeksem senere i livet. På grund af den større risiko for håndeksem bør unge, der har haft børneeksem, derfor overveje om erhverv som fx frisør, kok, gartner, sygeplejerske, mekaniker eller andet, hvor man vasker hænder ofte eller arbejder med bl.a. rengøringsmidler, maling eller olie, er noget for dem.

- De bliver kaldt øgenavne som 'rødhoved' og 'rødhætte' og oplever, at ingen vil holde dem i hånden, når de skal på tur. Det er forfærdeligt altid at stå tilbage og være den sidste, der bliver valgt, siger hudlæge Elisabeth Ammitzbøll Holm fra Bispebjerg Hospitals dermatologiske afdeling til 24timer.

Hun fortæller, at drillerierne ofte begynder allerede i børnehavealderen.

Isolerer sig
- Vi ser ofte, at det lige så stille fører til, at børn og unge trækker sig fra sociale begivenheder og lukker sig mere og mere inde. Især puberteten er hård at komme igennem. For eksempel får diskotekslys den røde eksem til at lyse rigtig meget op, og stranden og svømmehallen holder de unge sig typisk også fra af frygt for andres blikke og kommentarer, forklarer Elisabeth Ammitzbøll Holm til 24timer.

Og den problemstilling kender man godt til hos Atopisk Eksem Forening. Formand Anne Skov Vastrup påpeger dog, at de psykiske belastninger ved at have eksem ikke er særlig anerkendte.

- Det kan være meget belastende og i øvrigt også forværre sygdommen, da psykisk pres kan få eksemen til at bryde ud, siger hun til 24timer og opfordrer til mere oplysning omkring eksem for at komme mobningen til livs.

Det mener pensioneret lærer Lene Bøndergaard også. Hun har de seneste 20 år som frivillig for Danmarks Psoriasis Forening besøgt en lang række skoleklasser og fortalt om sygdomme, som hun også selv lider af.

- I vores samfund bliver vi alle sammen bedømt meget på udseende, og eksem ser altså ikke pænt ud. Det kræver et enormt selvværd at slappe af og leve med det, for ondskabsfulde eller tankeløse bemærkninger er nærmest uundgåelige, siger hun og påpeger, at det er hendes klare indtryk at hverdagen for de eksemramte er blevet nemmere, når hun har været på besøg i klassen, siger hun.

Læs mere:
Sådan får du styr på børneeksemet

Læs også