https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Hun fik dårlige vaner efter sygdom

4. november 2006
af Ulla Nielsen
Min datter på et år er desværre en af dem, der har været hårdt ramt af roskildesyge, hvilket har resulteret i tre uger hjemme fra dagpleje, en masse

Min datter på et år er desværre en af dem, der har været hårdt ramt af roskildesyge, hvilket har resulteret i tre uger hjemme fra dagpleje, en masse besøg af vagtlæge samt et par ture til hospitalet. I denne periode har vi desværre fået tillagt os en del dårlige vaner, der har vist sig at være meget svære at komme af med igen.

Da hun stort set intet spiste og drak i lang tid og havde feber, blev jeg rådet til at give hende det, hun havde lyst til. Det har resulteret i, at hun kun vil have mælk og saft at drikke, ingen rugbrød og ingen grønsager. Kort sagt bliver det sunde valgt fra. Ydermere var jeg så dum at tage hende med i seng, når hun vågnede om natten, så der ligger hun stadig. Vi deler soveværelse, så når jeg går i seng, vågner hun og græder, til jeg tager hende med op i sengen. Når hun er faldet i søvn, prøver jeg at lægge hende tilbage i hendes egen seng, hvilket resulterer i, at hun er vågen igen, inden der er gået ti minutter. Nu ved jeg simpelthen ikke, hvordan jeg skal få hende tilbage til hendes gode, gamle vaner mht. mad, drikke og søvn. Jeg prøver at være konsekvent, men da vi bor i lejlighed, og mine naboer ikke hører til de mest tolerante mennesker, kan jeg ikke rigtig bare lade hende hyle. Og da jeg er alene med hende, er der ikke rigtig andre, der kan tage over.

Den trætte

Kære Trætte
Når børn er syge, så bliver man af og til nødt til at bryde alle fornuftige rutiner, og det er helt i orden. Børn har brug for noget ekstra omsorg, når de har det skidt.

Syge børn har sjældent lyst til at spise så meget mad, og det gør heller ikke noget, når blot de får væske nok. Så lad være med at bekymre dig om maden. Den naturlige appetit skal nok vende tilbage og få din datter til at spise sundt igen. Hold eventuelt lidt igen med mælkeprodukterne, og giv hende kun den halve liter om dagen, som hun har behov for. Mælk mætter meget, og der skulle gerne være lidt appetit til overs til anden mad.

Med hensyn til nattesøvnen, så er der intet galt i, at hun efter en sygeperiode sover i din seng. Hun har behov for den ekstra tryghed, det giver hende at have dig tæt på. Hvis denne rutine giver jer den bedste nattesøvn, så behold den, til I begge får lidt overskud, og vent med at få hende over i hendes egen seng, til hun har haft en periode med god nattesøvn og uden sygdom. Hvis du selv sover dårligt ved at have hende liggende i din seng, så flyt hendes seng helt tæt på din, så du kan lægge din arm ind til hende, når hun bliver ked af det. Hun skal kunne mærke, du er der, og kunne høre dit åndedræt.

Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Hvad er en vane?

Læs også