https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Hun er mærkelig efter ferie med sin far

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Min datter er snart to år. Hendes far og jeg gik fra hinanden, da hun var et halvt år.Vi voksne har et godt forhold til hinanden, og hun ser sin far

Min datter er snart to år. Hendes far og jeg gik fra hinanden, da hun var et halvt år.
Vi voksne har et godt forhold til hinanden, og hun ser sin far ca. hver anden weekend, og han hjælper også meget til, hvis jeg har brug for en hånd i hverdagen med hende. Vores datter er rigtig glad for sin far og omvendt.
Hun har lige været i sommerhus med sin farmor, far, hans søster og hendes børn på seks og tolv i fire dage. Efter de er kommet hjem, kan jeg næsten ikke kende min datter: Hun er hysterisk, vil ingenting, siger nej til alt, slår ud efter mig, spiser ikke ret meget, og hun vil bare hænge på mig, og jeg skal give hende alt det, hun rækker ud efter. Min mor mener, det en reaktion på, at hun har været væk, men det kan jeg ikke forstå, for hun er jo hos sin far så tit.
Da hun kom hjem, var hun meget, meget glad for at se mig.
Jeg synes, det er svært med et dele-barn. Vi vil dem jo det bedste, og vi er begge vilde med at have hende, men bliver de mon mere forvirrede af at have dele-forældre? Jeg håber, det er en forbigående reaktion, så hun kan blive ved med at se sin familie.
Tina

Kære Tina
Jeg kan godt forstå, at du synes, det er svært at være deleforælder, men jeg kan love dig, at det heller ikke er let at være delebarn. Alle børn - store som små - ønsker at bo sammen med begge deres biologiske forældre i en lille kernefamilie. Dermed ikke sagt, at skilsmissebørn ikke kan få en rigtig god barndom og udvikle sig til glade og harmoniske personer.
Jeg tror bestemt, din datters adfærd er en reaktion på, at hun har været væk fra dig og sin genkendelige hverdag. Selv om hun holder af at være sammen med sin far, så kan hun godt samtidig savne dig.
I har sikkert nogle faste dagligdagsrutiner, som giver hende tryghed i hverdagen, og sådan nogle har hun sikkert også sammen med sin far.
Jeg vil tro, situationen har været en helt anden, når der både har været en farmor, en faster og to større børn tilstede. Der har skullet tages hensyn til alles lyster og behov, og det kan godt virke lidt voldsomt på et lille barn, der er vant til at være enebarn. Nogle børn vil nyde situationen, mens andre vil føle sig lidt utrygge ved det hele.
Jeg tror, den lille ferie har været lidt for voldsom for din datter, og derfor har hun måske noget, hun efterfølgende skal af med. Jeg vil råde dig til at lade hende rase ud, og prøv så at komme tilbage til de gode, gamle rutiner i hverdagen, så tror jeg, hun falder til ro igen.
Lad ikke denne oplevelse få den konsekvens, at hun ikke fremover må komme med sin far på ferie, men skal de være væk i flere dage, vil det være godt med så meget genkendelighed for din datter som muligt, og her tænker jeg både på overnatningssted og aktiviteter.
Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Delebørn og baby
Delebarn i telefonen

Læs også