Fascial flow yoga
Sundhed

Har du prøvet Fascial Flow Yoga, der styrker bindevæv og sind?

18. oktober 2017
af Helene Krenchel
Foto: Claus Boesen
Lyder yoga, som stimulerer dit bindevæv, afbalancerer dit nervesystem og reducerer stress som noget for dig? Tag med journalist Helene Krenchel på en workshop i Fascial Flow Yoga.

Har du prøve Fascial Flow Yoga?

12 stole i en cirkel og en skrællet appelsin i hænderne på yogalærer Birgitte Gorm Hansen. Vi er til workshop i fascial flow yoga. Fascial for bindevæv, flow for flyd­ende og yoga for, nå ja … yoga. Og appelsinen bruger Birgitte til at forklare om bindevævet: For piller man en appelsin fra hinanden båd for båd, finder man et tyndt skind mellem hver båd og hver lille dråbe frugtkød, som holder sammen på appelsinens struktur. Skindet er vævet i vores krop, og ligesom med appelsinen er der ikke to kroppe, der er ens, forklarer Birgitte, mens hun kigger rundt i kredsen af yogaklædte deltagere. Det er bevægelse, der holder vævet flydende, så det kan glide. Ligger det ubrugt hen (læs: nul bevægelse), bliver det mere ”tørt” og mister sin elastiske spændstighed.

– Yoga er altid under forandring, og lige nu sker der en masse, især med den fysiske yogapraksis. Ny anatomisk viden har sat spotlight på bindevæv­et og især den del, der kaldes fascier. Så, i fascial flow yoga er vi på vej væk fra statiske stillinger, lige linjer og passive stræk og på vej hen imod naturlige, næsten dyre-agtige bevægelser, langsomme, glidende flows samt en mere subtil måde at mærke og bruge kroppen på. Hvorfor? Fordi kroppen består af 70 procent vand, og vand trives i bølger og blødhed. Så vil man undgå skader og unødvendige spændinger, er det godt at balancere de kraftfulde, strukturerede asanas (yogastillinger) med bløde, ustrukturerede bevægelser a la fascial flow yoga.

– Det skal vi nu, griner Birgitte, men lad stolen blive stående. Læg dig, som jeg gør nu, med den ene hofte på stolesædet og hånden i gulvet. Lad langsomt rygsøjlen begynde at udforske sin egen bevægelse.

Sæt tempoet ned

- Når du føler dig tryg, kan du lade hænder og fødder komme med i bevægelsen. Sæt tempoet ned til tredobbelt slowmotion. Af og til kan du standse helt op og hænge ud i stilhed. Afspænd ansigtet, mærk efter, hvor i kroppen den næste bevægelse kommer fra.

På mange måder minder bevægelserne om en moderne danseforestilling; lange ben, der cirkler slowmotionagtigt og bevægelsesfrit over gulvet, overkroppen, der drejer i modsat retning uden struktur og med en sanselig nydelse, som afspejler et tæt samspil mellem hjerne, hjerte og krop. Og nej, vi er ikke i teatret, men til fascial flow yoga, og nu er det holdets tur til at prøve stolen. Lad kroppen tage over, styre bevægelserne og slappe af undervejs

Udover Fascial Flow-yoga kan du også prøve eksempelvis hormon-yoga

Hvor vil kroppen hen?

Hurtigt breder der sig en koncentreret ro. Hver deltager følger kroppens direktiver i bløde slowmotionagtige bevægelser, øjnene er lukkede, ansigtet roligt, og bevægelserne fortsætter i ét sammenhængende flow. Højre om stoleryggen, venstre om, ind under stolen, op at sidde, om på næste hofte … bevægelse, bevægelse. I ét kontinuerligt flow. Følelsen er nærmest vægtløs, siger flere af deltagerne, mens de ormer videre på stolen og mærker, hvor kroppen vil hen.

I pauserne mellem bølgebevægelserne forklarer Birgitte om den nye yogaform:

– Det klassiske fokus på smidighed i yoga er ved at blive afløst af en stigende interesse for spændstighed og elasticitet. Idealet om at mestre den ”fulde yogastilling” viger for vigtigheden af at give kroppen variation og at lytte til dens skiftende behov. Så yoga kommer til at handle mere om at bevæge sig meditativt og undersøge kroppens visdom end om at kunne lave den perfekte hovedstand.

Workshoppen i dag veksler mellem strukturerede sekvenser, der arbejder med kroppens bevægelsesmønstre, og åbne, meditative flows, hvor kroppen får lov til at følge sin egen spontane bevægelse.

– Find ned på ryggen, fortsætter Birgitte og deler en småpunkteret pilatesbold ud til hver. Læg bold­en bag ved solar plexus, og mærk den støtte, som den giver på bagsiden af brystkassen. Invitér hele brystet til at smelte ned over bolden, lad ansigtet blive blødt, læberne, kæben, hovedbunden. Lad tungen hvile blødt i munden. Afspænd den bagerste, bløde del af ganen, lad øjenmusklerne slippe deres greb, lad fødderne blive bløde.

LÆS OGSÅ: Denne video er beviset på, at yoga er for kvinder i ALLE størrelser

Øvelsen glider over i en ny bevægelse:

– Rul over på højre side, læg det øverste ben foran dig, og underdrej tæerne i gulvet. Hold om det underste, bøjede ben. Leg med foden, undersøg, hvilke bevægelser du kan lave med foden i kontakt med gulvet, mærk fornemmelserne oppe omkring korsbenet. Hvad sker der i resten af kroppen, når du leger med tæerne i gulvet? Hvad føles rart lige nu?

Igen bliver der ormet og drejet, twistet og grint og rullet fra side til side. Indimellem opstår ubegribelige kropsstillinger, hvor hoved, ben, arme og talje er vredet i snoet formation. Et stille smil fortæller, at bevægelsen gør godt, føles forløsende og afslappende. Kort efter fortsætter flowet ind i nye, stadig ustrukturerede former, som kroppen dikterer og kalder på. Arbejdet er dybt, sanseligt og intenst koncentreret.

LÆS OGSÅ: Derfor slutter yogatimen med, at du ligger ned

Afslutning

Til sidst kommer vi op på knæene og underarmene med hovedet blidt i kontakt til gulvet. Birgitte guider:

– Lad hovedet rulle langsomt og blødt på gulv­et, støt med hænder og arme, så der ikke er pres på nakken. Mærk sansefornemmelsen, der hvor hovedbunden er i kontakt med jorden, bevæg dig derhen, hvor det føles rart. Her stimulerer vi det fine væv, der ligger omkring hele kraniet.

Efterhånden kommer hovedet fri af gulvet, armene forlænger, knæene løfter sig fra jorden op i et slange-hunde-stræk, hvor rygraden får mulighed for at bølge frit. Bløde hofter og organiske bevægelser. Ingen struktur, men masser af flydende bevægelse, der vækker krop og sind.

Til slut ligger holdet filtret ind i hinandens yoga­måtter, dybt afslappede og pæreligeglade med, om det er naboens eller eget territorium. Flowet har løst op for de indre og ydre grænser. Alle døser. Birgitte pakker deltagerne ind i bløde tæpper og inviterer gruppen til at integrere det fine kropsarbejde. I stilhed og sansende nærvær. Bløde ansigter, rolige øjne, afslappede hænder – kroppe, der smelter og bevæges som vand.

Timen er slut. Te og en håndfuld nødder på vej­en ud. De rolige bevægelser bliver taget med. Cyklen låst blidt op, og bilen startet eftertænksomt.

Vil du dyrke fascial flow?

Lige nu er Birgitte en af de få danske yoga­lærere, der har taget fascial flow-systemet ind i yogaverdenen, men der er flere på vej. Den rendyrkede fascial flow finder du hos Jeanne Jensen i København.

Læs mere om fascial flow yoga på: Yogavivo.dk/birgittegorm, Denlevendekrop.dk

Fascial Flow Yoga er …

… en måde at bevæge dig på, som aktivt stimulerer bindevævet, så det vedligeholder sin sunde elasticitet. Det er en yogaform, der arbejder blidt med funktionel bevægelse, afbalancering af nervesystemet og stressreduktion. Du lærer at bevæge dig på en måde, der støtter dig i hverdagen, at lytte til din egen krop og sidst, men ikke mindst at handle på det, du mærker. I facial flow mediterer du i bevægelse og får nogle enkle metoder til at afbalancere nervesystemet, når du er stresspåvirket.

Læs også