femina update
Sundhed

Har du også lavet nytårsforsæt? Sådan lykkes du med dem

4. januar 2024
Af Kristina Forná
Foto: Gregers Overvad
2024 er netop skudt i gang, og for mange er et nyt år lig med nytårsfortsæt. Men hvordan sætter du bedst nye mål for dig selv og lykkes med dem? Det handler det seneste afsnit af podcasten femina update om.

Det gode gamle nytårsfortsæt.

Vi kender det alle sammen. Nogle elsker det, og andre hader det - særligt fordi de ofte går i vasken.

Men hvordan lykkes du bedst med at få ændret de forpulede dårlige vaner og indført nogle gode vaner, der gavner din livskvalitet?

Det taler vært Kamilla Kilias med sociolog Anette Prehn om i denne uges afsnit af femina update podcast.

Først får du her en provokerende, måske opløftende pointe.

Selv den vane, du er mest træt af, mest sur på - den bidrager med noget godt i dit liv, forklarer Anette.

- Vi kommer længst, hvis vi tør at se det i øjnene og sige - okay, hvis jeg skal ændre den vane, så skal jeg også overveje, hvordan jeg substituerer de behov, som den dækker, siger Anette.

En anden god måde er at vanestable, fremhæver Anette.

Forstået på den måde, at du skal finde en vane, der allerede kører for dig, og toppe den op med noget, du drømmer om at gøre mere af.

Podcast: femina update

Hver uge dykker vi ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig i podcasten femina update.

Vi fortæller om de vigtigste agendaer, opsigtsvækkende fænomener og mest fascinerende personer, set gennem femina updates øjne.

Der kommer et nyt afsnit hver torsdag, og du kan lytte i appen Ally, eller hvor du normalt hører podcast.

Derudover bør du med fordel sætte dig nogle realistiske mål - hellere lidt for små end lidt for store, siger Anette. Ellers kan du nemlig underminere din egen tro på, at forandring er mulig.

Og kig så på, hvordan din livsstil er, hvad du kan lide at gøre og find noget, der giver mening og er vigtigt for dig.

Til sidst er det vigtigt at vælge den rette timing. Ofte er nytår et dårligt tidspunkt, fortæller Anette.

- Det kan være en god ide at betragte hver dag i livet som den første dag i resten af dit liv, og så kan det være en god idé at spørge dig selv, hvornår rammerne er bedst mulige til at understøtte en vaneændring, siger hun.

Så er der bare tilbage at sige held og lykke med dine nye vaner - og husk at være kærlig og tilgivende overfor dig selv, hvis du falder i. For det vil du, påpeger Anette.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også