https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Han vågner ofte om natten

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Min søn på 11 måneder sover ikke igennem mere. Det har han ellers gjort, fra han var to måneder. Han får flaske ved 19-tiden, inden han skal sove, og

Min søn på 11 måneder sover ikke igennem mere. Det har han ellers gjort, fra han var to måneder. Han får flaske ved 19-tiden, inden han skal sove, og han bliver lagt i egen seng i soveværelset. Han vågner syv-otte gange om natten og hyler. Jeg prøver at give ham sutten og vende ham om på siden. Det hjalp før i tiden, men det hjælper ikke så meget mere. Nu er jeg nødt til nogle gange at tage ham op og nusse ham, og jeg må lægge ham flere gange, før han er tilfreds. Dette har stået på i flere uger nu og er kommet nogenlunde samtidig med, at han begyndte at kravle og efter en del sygdom.
Der er ingen problemer om dagen. Måske har han mareridt, fordi verden er blevet større, eller det er blevet en rigtigt dårlig vane, at han ikke selv lægger sig til at sove igen?
Desuden er han begyndt at tage maden ud af munden med fingrene, når han fx har spist en halv rugbrød. Jeg har prøvet at stoppe måltidet der, men når han så skal sove til middag, er det rigtig svært, for så er han sulten igen. Hvis han kun spiser halv aftensmad, så drikker han mere end en flaske. På det sidste er han endda begyndt på at spytte maden ud, når jeg tager hans hænder for at forhindre dem i at komme ind i munden. Han er ellers ikke kræsen og vil gerne smage på mange forskellige ting.
Hvad kan jeg gøre?
Gitte

Kære Gitte
At børn på 11 måneder ikke sover igennem om natten er helt almindeligt, også selvom de har gjort det, da de var yngre. De bliver først rigtig fysisk trætte til at kunne sove, når de kommer godt i gang med at gå, og enhver sygdomsperiode kan ødelægge en ellers god soverytme.
Det første, jeg vil anbefale, er at opgive tanken om, at din søn skal sove igennem, og find så den løsning på natsituationen, som giver hele familien den bedste nattesøvn.
I mange tilfælde sover børn i den alder bedst i fred og ro på eget værelse. Jeres venden og drejen i sengen er nok til at vække ham. Skulle han alligevel vågne, så vent op til 20 minutter, før I går ind til ham - medmindre han har feber eller har ondt nogen steder. Inden tiden er gået, vil han højst sandsynligt selv lægge sig til at sove igen.
Alternativet kan være, at I tager ham over i jeres seng, når han vågner første gang, og lader ham sove der resten af natten. Mange børn føler tryghed ved at være tæt på deres forældre om natten, og dette får dem til at sove bedre. Denne metode er særlig god i perioder med sygdom hos barnet. Hold fast ved ikke at give ham mad om natten. Allerhøjest lidt vand af en kop.
Med hensyn til madsituationen, så synes jeg, du skal give din søn lov til at tage maden lidt ind og ud af munden. Han er i en alder, hvor alt skal undersøges, og han øver sin hånd og mundmotorik.
De børn, der får lov til at eksperimentere med hånd og mund, er de børn, der spiser pænest senere. Øvelse gør mester.

Læs også