Pas på fødderne med gode sko
Annonce
Sundhed

Gode sko? 5 ting, fodterapeuten ville ønske, vi alle huskede på

22. september 2021
Af Aller Creative Studio, annonce for Skechers
Foto: Shutterstock
Yndlingssko, der er rare at have på? Ja tak! Vi har spurgt fodterapeuten, hvad vi skal gå efter, så vi sørger for at passe godt på de fødder, der skal bære os gennem livet.
skechers

Skoshopping kan være skønt og sjovt, men ofte er det svært at vide, hvad vi skal gå efter for at finde et vinderpar.

De sko, der ender med at blive yndlingsparret, er for det meste dem, der er rarest at have på. Alligevel kigger vi typisk først på, hvordan skoene ser ud, når vi er på jagt efter nye.

Spidse snuder og sunde fødder

Vi har derfor spurgt fodterapeut Trine Høgh om, hvad det (også) er vigtigt at kigge på, når vi køber nye sko. Hvad skal vi gå efter, når vi gerne vil passe godt på vores fødder?

- Størrelsen er altid et vigtigt parameter. Ikke for stor, og ikke for lille. Og så er der nogle ting, man ofte overser, for eksempel snudens spidshed – hvor bred den er, og hvor langt ude på skoen den runder. Og se på frihøjden i skoen, så den ikke presser ned over tæerne.

Omvendt er der nogle sko, hun aldrig vil anbefale. Simpelthen fordi de ikke holder foden godt nok på plads, når vi går. Og det er ifølge fodterapeuten noget af det, der giver allerflest fodproblemer.

- Klipklappere og løse sko er nærmest det værste, for de støtter ikke noget. Så hellere en rem rundt om hælen, der lige giver lidt mere støtte – eller endnu bedre en rigtig hælkappe, der støtter foden godt, forklarer Trine Høgh.

Forvent noget af dine sko

Et par gode sko skal helst ikke være højere end 2-4 centimeter, de skal holde foden fast i skoen, og så skal det ikke gøre ondt at gå med dem. Mange af os accepterer alt for velvilligt sko, der klemmer, giver vabler eller småsår på foden. Men dine sko skal være behagelige at have på. Bliver de ved med at give dig gener eller gøre ondt, kunne noget tyde på, at skoene har den forkerte størrelse eller pasform. Så skal de ud.

Fodterapeuten ser mange forskellige udfordringer efter for dårlige sko, men især en slags udfordring er særligt hyppigt hos hendes kvindelige klienter, fortæller Trine Høgh.

- Kvinder får ofte nedsunken forfod, for eksempel efter at have været gravide, af højhælede sko eller klipklappere. Ved graviditet ændrer ens tyngdepunkt sig jo, og det påvirker balancen og fødderne. Mange højhælede sko lægger al vægten frem på forfoden, som så belastes. Eller man kan få hammertæer af at gå og krumme tæerne for at holde løse sandaler uden støtte på plads.

Prøv dem på

Det bedste, man kan gøre, er altså at købe sko, der støtter godt om foden – og købe dem i den rigtige størrelse. Fødderne kan udvikle sig og blive større med alderen, for eksempel efter en graviditet eller vægtøgning, så skal et par nye sko blive dit nye yndlingspar, kræver det, at du stikker fødderne i dem og mærker, hvordan de sidder på foden og føles at gå rundt i.

Vil du gerne lidt i op i højderne med et par højhælede sko, er fodterapeutens bedste råd at gå efter et par med kilehæl.

- Kilehælen støtter under hele foden, så foden kan slappe af i skoen, forklarer hun.

Smidige fødder

Uanset hvor gode sko, vi har på, er der dog noget, alle burde gøre meget mere, hvis det stod til Trine Høgh.

- Creme, creme, creme!

Hvis huden på fødderne får fugt og pleje jævnligt, holder den sig smidig og har de bedste forudsætninger for at arbejde med det, vi byder den. Hver gang vi tager et skridt, er foden på arbejde og laver en bevægelse med hælen i jorden og rulning ud over storetåen. Derfor skal huden helst være så smidig, at den arbejder med i gangafviklingen. Ellers kan huden på fødderne revne, og der kan opstå ligtorne eller hård hud, når foden udsættes for tryk.

- Det er ikke altid nemt at huske at få givet fødderne creme, for vi står jo på dem det meste af dagen. Måske smører vi os ind efter badet, men husker kun det øverste af fødderne. Men prøv alligevel at gøre det så tit som muligt, for eksempel som en vane inden du går i seng om aftenen, lyder fodterapeutens råd.

En gennemfugtet, smidig hud og et par velsiddende sko i den rette størrelse og med god stødabsorbering – så har fødderne altså de bedste forudsætninger. Hvis du står eller går meget af dagen, er det ekstra vigtigt at vælge sko, der støtter og absorberer stød fra dine skridt, så det føles behageligt at være på fødderne hele dagen igennem.

Fodterapeutens 5 bedste råd:

  • Smør fødderne med creme så ofte som muligt
  • Køb sko i den rigtige størrelse
  • Gå efter sko, der sidder godt fast på foden
  • Ha’ plads til tæerne – både foran og over tæerne
  • Vælg sko med god stødabsorbering

Find de rigtige sko til dine fødder her

Skechers Arch Fit– skoen, dine fødder vil takke dig for

Skechers Arch Fit er en ny type indersål med fokus på svangstøtte. Skechers Arch Fit indersålen er udviklet på baggrund af 20 års data og 120.000 fodscanninger. Arch Fit giver stabilitet, balance og støtte, da fodens tryk fordeles jævnt over svangen. Skoen tåler maskinvask (gælder ikke skind) og findes med og uden snørebånd og i et stort udvalg af farver. Er du meget på fødderne i løbet af dagen, eller kan du bare godt lide at gå en tur, så er Skechers Arch Fit perfekt til dig. Du finder din nærmeste Skechers forhandler på skechers.dk

Læs også