Sundhed
26. maj 2010

Giv dit barns kost et vitamintjek

Vitaminpiller er slet ikke nødvendige, så længe dit barn spiser varieret. Er du i tvivl om det, så kan du tjekke dit barns kost efter i sømmene for vitaminer og mineraler.
Af: Signe Eriksen Tonsberg
https://imgix.femina.dk/media/45786aa6f4de4a62a6a0e73bf512eba5.jpg

Foto: Colourbox

Ved du, hvilke madvarer der indeholder hvad?

I grøntsager er der kostfibre, A-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, magnesium, jern og kalium.
I frugt er der kostfibre og B6-vitamin og C-vitamin.
I brød og kornprodukter som ris og pasta er der protein, kulhydrat, kostfibre, E-vitamin, diverse B-vitaminer og mange mineraler som fosfor, magnesium, jern, zink, jod og kalk.
I fisk er der protein, D-vitamin og B-12-vitamin.
I mælk og ost er der protein, fedt, mange B-vitaminer og mineralerne kalk, fosfor, magnesium, zink, jod, selen og kalium.
I kød og æg er der protein og fedt, A-vitamin, D-vitamin alle B-vitaminer samt mineralerne jern, zink og selen.
I fedtstof er der energi og fedtsyrer fx n-3-fedtsyrer samt A-vitamin og E-vitamin.

Kilde: Ernærings- og husholdningsøkonom Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.Mad til spædbørn & småbørn - fra skemad til familiemad, Sundhedsstyrelsen 2009.

Vitaminernes ABC

A-vitamin
Findes i kød, æg og mejeriprodukter og i orange og mørkegrønne grøntsager.
Styrker synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetitten. Vigtig for udvikling af organer hos fostre.

B1-vitamin (tiamin)
Findes i kornprodukter, bælgfrugter, linser, magert kød og mejeriprodukter.
Hjælper musklerne med at omdanne kulhydrater til glukose, så hjernen, hjertet og musklerne kan fungere.

B2-vitamin (riboflavin)
Findes i mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, bladgrønt, bælgfrugter og fisk.
Vigtigt for at barnet kan vokse. Styrker hud, hår, negle, læber, tunge og øjne.

B3-vitamin
Findes i kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.
Hjælper barnets krop med at lave protein, fedt og kulhydrater til energi.

B6-vitamin
Findes i magert kød, grønt, fuldkornsprodukter og mælk.
Kroppen bruger B6-vitamin til at udnytte protein og fedt og til at danne arvemateriale.

B12-vitamin
Findes i magert kød, fisk, æg og mejeriprodukter.
Styrker barnets celler i at dele sig, og vedligeholder nerverne i kroppen.

C-vitamin
Findes i citrusfrugter, bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne bladgrøntsager.
Styrker immunforsvaret, der beskytter barnet mod virus og bakterier. Hjælper også barnets krop med at optage jern fra grøntsager.

D-vitamin
Findes i æg, fede fisk og fede mælkeprodukter.
Styrker immunsystemet og hjælper barnets tarmsystem med at optage kalk, som er vigtigt for knogler og tænder.

E-vitamin
Findes i fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælkeprodukter.
Styrker immunsystemet og beskytter barnets celler.

K-vitamin
Findes i fx avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer. Findes også i mælkeprodukter, kornprodukter, fisk og kød samt indmad som lever og nyre.
Styrker blodets evne til at størkne og hjælper barnet med at danne vigtige vitaminer.

Jern
Findes i kornprodukter, kød - især indmad, frugt, og grønt som broccoli.
Sørger for at ilten bliver transporteret rundt i barnets krop. Jern er derfor livsvigtigt.

Zink
Findes i kød, ost, mælk og fuldkornsprodukter.
Er vigtigt for barnets stofskifte. Hjælper også kroppen med at hele sår samt med at danne og udvikle væv og organer.

Kalk
Findes i bl.a. mejeriprodukter og grove grøntsager som broccoli og bønner.
Styrker barnets knogler og har stor betydning for blandt andet blodtryk og musklernes funktion.

Jod
Findes i de fleste madvarer. Der er meget jod i for eksempel fisk, skaldyr, mel, æg og grønt.
Hjælper skjoldbruskirtlen med at regulere stofskiftet.

Fosfor
Findes i mejeriprodukter, kornprodukter, kød og grønt.
Hjælper barnet med at omdanne mad til energi. Er en vigtig byggesten for knogler og muskler.

Læs mere:
Opskrifter, der skjuler grøntsagerne
Kan en baby leve af majsgrød og nullermænd?

Læs også