hvad er kighoste
Sundhed

Forstoppelse

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Ved forstoppelse har barnet svært ved at komme af med afføringen - presser og presser, og når afføringen endelig er kommet, så er den meget fast og

Ved forstoppelse har barnet svært ved at komme af med afføringen - presser og presser, og når afføringen endelig er kommet, så er den meget fast og måske knoldet.
Under alle omstændigheder bør du sørge for, at barnet får meget væske. Bliver det ammet, så am, så snart barnet har lyst til det, og er det slut med amningen, eller er barnet så gammelt, at det drikker af kop, så giv noget at drikke mange gange om dagen. Sørg også for, at barnet bevæger sig, leg for eksempel "cykle op ad bakke", når det får skiftet bleen, og leg på et tæppe på gulvet, så barnet får rørt sig. Bevægelse kan sætte tarmbevægelserne i gang, så afføringen lettes.
Er dit barn gammelt nok til at spise skemad, er det vigtigt, at grød og vælling bliver kogt tilstrækkeligt, og at barnet bliver tilbudt væske i form af vand ud over ammemælk eller modermælkserstatning. Sveskemos, figenmos eller havregrød med kogt æblemos kan sætte skred i sagerne.
Har dit barn tit forstoppelse, så snak med sundhedsplejersken eller den praktiserende læge om, hvad årsagen kan være.
Får barnet modermælkserstatning, kan du i samråd med sundhedsplejerske eller læge give laktulose med en ske (købes på apoteket og virker let afførende).

Læs også:
Afføring
Diarre

Læs også