https://imgix.femina.dk/media/3a4d682786eb4bff8f291bd8d12b0d4c.jpg
Sundhed

Fonta-hvaffor-nogle-neller?

11. december 2008
af Niels Jørgensen
Foto: Colourbox
Din baby er blød i bolden

Alle nyfødte babyer har to særlige bløde punkter på hovedet. De bløde punkter hedder fontaneller, og deres vigtigste formål er, at de tillader hovedet at blive trykket under fødslen og vokse gennem barndommen.

Hvad er de - og hvor længe er de der?
Fontanellerne er ikke knoglemasse, men en sej hinde. De er bløde, men bestemt ikke sarte. Den største fontanel sidder oven på hovedet nogle centimeter fra hårgrænsen. Den anden sidder bag hovedet. Din baby har fontaneller, for at hovedet kan give sig. Når dit barn presses ud igennem fødekanalen, tillader de bløde punkter, at de to halvdele af kraniet glider en lille smule ind over hinanden. I barnets første leveår vokser hjernen meget hurtigt, og her er det vigtigt, at kraniet kan give sig udad. Faktisk vokser omkredsen i gennemsnit 12 centimeter det første år. De bløde punkter er der, indtil dit barn kommer i puberteten og kraniet stopper med at vokse.

Du kan ikke ødelægge dem!
Fontanellerne kan ikke tage skade ved almindelig pleje. Du kan altså roligt vaske, børste, smøre og ikke mindst ae og kysse. De består som sagt af en temmelig sej hinde eller membran, som du ikke skal være bange for at røre.

Kilder: "Bogen om barnet" af Vibeke Manniche. "Mor og barn" af Elizabeth Fenwick. Begge fra Politikens Forlag.

Læs også;
Form dit barns hovedfacon
Helbred helt naturligt
Fontanelle

Læs også