Sundhed
25. januar 2011

Flere børn har astma uden at vide det

7-10% af alle skolebørn har astma, men flere har måske astma, uden at de eller deres forældre ved det
Af: af Uddrag fra Bogen om Allergi af Joan Grønning, bogenomallergi.dk
https://imgix.femina.dk/media/4629990bd1664cbdbbc6d06eac2d9ed5.jpg

Symptomer på astma

Børn, der 'kun' hoster, har sjældent astma.

Astmasymptomer hos børn kan være…
• hvæsende eller pibende lyd, når barnet trækker vejret.
• hoste, måske også om natten.
• besværet vejrtrækning.
• hyppige forkølelser, langvarig hoste og åndenød under forkølelse samt måske lungebetændelser.

Astmategn hos børn kan også vise sig ved at barnet:
• hurtigere bliver forpustet end jævnaldrende.
• hoster eller har hvæsende vejrtrækning og åndenød, når det griner eller anstrenger sig - eller når vejret er fugtigt og tåget.
• har langvarig hoste/natlig hoste.
• har langvarig hoste, åndenød eller hvæsen i forbindelse med forkølelse.
• er træt, irritabelt, stille, i dårligt humør og har nemt ved at græde eller blive vred.
(boks-slut?)

Astma eller astmatisk bronkitis?
Det kan være svært at skelne mellem astmatisk bronkitis og astma hos småbørn.
Hos børn 0-5 år kalder man det 'astmatisk bronkitis', når symptomerne kun optræder ved infektioner, mens man kalder det 'astma', når der også er astmasymptomer i infektionsfrie perioder, samt hvis barnet har svære, længerevarende eller hyppige symptomer.

Småbørn med astmatisk bronkitis
har måske astma, hvis deres forældre eller søskende har astma, og de selv har:
• Svære, vedvarende symptomer.
• Symptomer, når de leger eller anstrenger sig i infektionsfrie perioder.
• Andre allergisymptomer - fx børneeksem.

Hos børn over 5 år bruger man som regel kun 'astma' om astmatiske symptomer.

Kilde: Bogen om Allergi af Joan Grønning

Kært barn har som bekendt mange navne - og det samme har astma hos små børn: Astmatisk bronkitis, astma, børneastma, astma bronchiale er flere navne på samme sygdom, men uanset betegnelsen er symptomer og behandling de samme.

Astma er den mest almindelige kroniske sygdom hos børn. De mindste får ofte kun astmasymptomer i forbindelse med en infektion, og så kalder man det astmatisk bronkitis eller forkølelsesastma - det oplever 20-30% af alle danske småbørn. Heldigvis vokser 2/3 af dem sig fra symptomerne igen i 3-5-års-alderen - især hvis de ikke har allergi. Den sidste 1/3 vil forsat have astma eller får konstateret astma senere i livet. Fx har 7-10% af de danske skolebørn astma, hvor de fleste får symptomer før deres 5-års-fødselsdag.

Børn, der 'kun' hoster, har sjældent astma. Hos børn over 5 år bruger man som regel kun 'astma' om astmatiske symptomer.

Alle astmabørn har brug for medicin
Astmabørn får samme medicin som voksne med astma - bare på en anden måde. Ofte har de også brug for hjælp til at inhalere medicinen.

Nogle børn har brug for daglig forebyggende behandling, mens andre kan klare sig med anfaldsmedicin en gang imellem. Inhalationsbehandling med spray er mest effektiv og giver færrest bivirkninger. Hvordan barnet bedst skal tage sin medicin, afhænger af barnets alder og udvikling.

Jævnlige astmakontroller hos lægen er nødvendige for at tjekke, at barnet får den rigtige medicin i den rigtige dosis og tager medicinen rigtigt.

Creme og vand - efter medicin
Når dit barn har fået sin astmamedicin via en maske, så vask evt. medicinrester omkring barnets mund af og smør creme på huden, hvis den er tør. Vask spacer og maske i varmt vand tilsat lidt opvaskemiddel 1 gang/uge, og kog ventilen separat i 10 min. tilsat en smule opvaskemiddel. Husk at lufttørre det hele godt, og skift ventilen, når den er slidt - ca. hver 3. måned. Ovenstående er generelle råd. Læs altid indlægssedlen for specifikke anbefalinger

Det må gerne være sjovt at tage sin astmamedicin
Heltelege kan gøre det både nemmere og sjovere og fjerne din usikkerhed.

Hvis dit barn er uroligt eller stritter imod, når det skal have sin astmamedicin, så tag en rejse ind i fantasiens verden. Det er ikke sjovt næsten at skulle tvinge medicin i sit astmabarn. Det giver dårlig samvittighed, og så kan man som forælder blive usikker. Det smitter af på barnet - og en ond cirkel er i gang.

Derfor kan det de første par gange være en god idé at starte med, at du og barnet 'leger' med spaceren (uden medicin), og at du fx hjælper yndlingsbamsen eller favoritdukken med deres astma.

Det er vigtigt, at du som forælder ikke viser, hvis du er tvivl, eller hvis du synes, det er synd for barnet. Tænk i stedet, at det er synd for barnet, hvis det ikke får sin medicin og får vejrtrækningsbesvær.

Hverdagens helt eller heltinde
Når barnet skal til at have sin 'rigtige' medicin, så brug fantasien.

Har du en dreng, så leg fx, at han er en dykker med dykkermaske, der kigger på flotte fisk. Eller en brandmand, der med røgdykkermaske redder en lille hund ud af et brændende hus. Eller en pilot i et jetfly, der flyver med 1000 km i timen hen over sommerhimlen.

Har du en pige, der elsker Pippi eller Barbie, så lad den frække svensker eller den langbenede pige synge medicinen ind.

Læs mere om allergi og om at forebygge allergi i "Bogen om Allergi"

Læs også:
Symptomer på høfeber
Symptomer på fødevareallergi
Færre børn lider af allergi

Læs også