https://imgix.femina.dk/media/b97153ccf6794ce69c8de9649c4468ba.jpg
Sundhed

Familier slås med børneeksem

24. juni 2011
af Julia schmiegelow
foto: all over press
Når et barn har børneeksem, sætter det familielivet på hård prøve, viser undersøgelse

Oceaner af tid til at smøre huden, inficerede sår, kløe og ødelagt nattesøvn.

Sådan beskriver forældre hverdagen med et barn, der har børneeksem, i en ny undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark. Børneeksem er en lidelse, som rammer hvert femte barn i Danmark.

Undersøgelsen viser, at børnene sover dårligt og har svært ved at finde ro på grund af eksemen. Og at de bliver hurtigt irritable, fordi det klør så meget. Forældrene bruger energi på at bekymre sig om børnenes sygdom, tid på behandling med fugtighedscreme og mange ressourcer på at forsøge at regne ud, hvad der udløser lidelsen.

Ifølge Astma-Allergi Danmark viser tidligere udenlandsk forskning samtidig, at børn, der har været plaget af børneeksem, har større risiko for at udvikle psykisk sygdom senere i livet.

Forældre er magtesløse
Forældrene kan ifølge leder af rådgivningen i Astma-Allergi Danmark Betina Hjorth selv gøre meget for at forebygge og behandle børneeksem. Men mange forældre giver udtryk for, at de føler sig magtesløse, og et flertal af forældrene efterlyser mere viden, viser undersøgelsen.

- Vi er ret sikre på, at mange af de søvnløse nætter og inficerede sår, som familierne slås med, kan undgås, hvis forældrene får bedre information, siger Betina Hjorth.

Hold eksemet i ro
Har et barn børneeksem, mangler huden de naturlige fedtstoffer, som limer hudcellerne sammen. Det gør huden tør, kløende, rød og sart.

Du kan dog ifølge Astma-Allergi Danmark gøre meget for at holde eksem i ro, så dit barn kan få en hverdag med så få gener som muligt. Du kan f.eks. pleje huden rigtigt, ved at smøre huden ofte ind med fede cremer. Derudover skal man ikke være bange for at bruge hormoncreme, samt gøre behandlingen til en hyggestund for barnet.

Læs mere om rådene på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside på astma-allergi.dk
Læs også om, hvordan du slipper af med børneeksem på mama.dk
Eller find ud af, om din creme er skadelig, ved at bruge kemiknuseren på mama.dk

Læs også